КСНС не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите

...
КСНС не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите
Коментари Харесай

Президентът Радев: КСНС не постигна съгласие за новия антикорупционен орган

КСНС не съумя да реализира единодушие по отношение на ролята и функционалностите на бъдещия антикорупционен орган, както и по отношение на правилата за назначение на неговото управление, съобщи президентът Румен Радев след края на съвещанието на съвета.

Проведохме КСНС по предпочитана за обществото ни тематика – противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Целта на сегашния съвет бе да търсим единодушие към кардинални решения за ефикасна битка с корупцията. Участниците се сплотиха към констатацията, че резултатите от битката с корупцията по високите етажи на властта са ниски заради недостатъци в законодателството в институционална рамка и заради неналичието на обособена конструкция с ясни пълномощия и потенциал за ефикасна битка с корупцията, разясни Радев.

Президентът съобщи, че членовете на КСНС са се обединили към следните оферти: да одобряват промени в Наказателния кодекс по отношение на корупционните закононарушения освен в държавния, а и в частния бранш, Народно събрание да прегледа и одобри закон за битка с корупцията и той да регламентира всеобхватни ограничения, включващи предварителна защита и лишаване на нелегално добито имущество и своевременното откриване следствие на закононарушения, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши обществени длъжности.

Хиляди българи работят отвън страната, прогонени са точно от корупцията. Силно се надявам че българският парламент ще подходи към противодействието на корупцията, добави президентът.

Пълният текст на изказването на президента Румен Радев:

Уважаеми дами и господа,

Днес организирахме Консултативен съвет за национална сигурност по предпочитана за обществото ни тематика – противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Целта на сегашния съвет бе да търсим единодушие към правила и решения за ефикасна битка с корупцията.

Участниците се сплотиха към констатацията, че резултатите от битката с корупцията по високите етажи на властта са ниски заради недостатъци в законодателството, в институционалната рамка и заради неналичието на обособена конструкция с ясни пълномощия и потенциал за ефикасна битка с корупцията.

Постигнато бе единодушие по главните насоки в работата на държавните институции за дейно противопоставяне на корупцията измежду лицата, заемащи или заемали висши обществени длъжности, които да подсигуряват: първо, използване на сложен метод, който наред с предварителната защита, да се концентрира и върху разкриването, следствието и реализирането на наказателна отговорност.

Второ, нормативна база, която да обгръща всички аспекти на предварителната защита, противодействието и битката с корупцията.

Трето, ефикасни институции и механизми, както за предварителна защита и секване на корупционни практики, по този начин и за навреме откриване и следствие на корупционни закононарушения.

И, четвърто, самостоятелност на органите за предварителна защита и противопоставяне на корупцията от проверяваните и разследваните лица.

Членовете на КСНС се сплотиха към следните оферти към изпълнителната и законодателната власт – първо, да одобряват промени в Наказателния кодекс по отношение на корупционните закононарушения, с цел да бъдат обхванати съответно проявните форми на корупция, освен в обществения, само че и в частния бранш. Второ, Народното събрание да прегледа и приема закон за противопоставяне на корупцията. Трето, новият закон да регламентира всеобхватни ограничения, включващи предварителната защита, отнемането на нелегално добито имущество и своевременното откриване и следствие на закононарушения, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши обществени длъжности.

Съветът не съумя да реализира единодушие по отношение на ролята и функционалностите на бъдещия антикорупционен орган, както и по отношение на правилата за назначение на неговото управление и надзор на дейностите на този орган. Предложих още две точки към по този начин към този момент обединените оферти, които съдържаха моето виждане за всеобхватни и ефикасни ограничения за противопоставяне на корупцията. Съответно в дебатите и в гласуванията те не бяха признати.

Искам още един път да подчертая своето виждане, че в действителност е нужен самостоятелен проверяващ орган, който да подкрепя и да разкрива, пресича и проверява корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност, тъй като надълбоко в себе си нямам доверие, че корупцията може да бъде преборена единствено с имуществени заявления и битката с нея да се задоволява с ограничения за предварителна защита. Разбира се, те са значими, само че тук приказваме за изчерпателност и са нужни и доста други неща. Сега въпросът, естествено, е в ръцете на българския парламент, на нашите народни представители и следва да забележим до каква степен техните решения ще отчетат днешното съвещание и високите публични упования за резултати в тази активност.

Искам да обърна внимание и на още един факт, касаещ работата на КСНС, тъй като този от 30 май в действителност е добър образец за казус. На него имаше логичен спор по въпросите за националната сигурност. Беше реализиран в действителност един доста добър консенсус по редица съответни ограничения, само че те и до в този момент не са претворени в политики и решения. В уважаващите себе си страни политиците са тези, които изискват от военните да имат качества, с цел да отстояват суверенитета, не противоположното. И по тази причина, в действителност, уважавайки този КСНС и запазвайки неговата роля и място в публичния спор, последващи такива препоръки на тематика Национална сигурност ще има, когато забележим действителни стъпки в осъществяване на решенията на предходния. Надявам се решенията на този съвет, признати с консенсус, да бъдат регистрирани. Преди седмица имах мотив да кажа, че корупцията ощетява и унижава директно или индиректно всеки български жител. Тя поврежда образа на България, покварява моралния климат, обезсърчава хората, отхвърля вложителите и минира бъдещето на страната. Хиляди българи работят зад граница, надалеч от фамилиите си, прогонени и демотивирани, таман от корупцията у нас. Затова битката с нея изисква незабавни, решителни, всеобхватни и ефикасни ограничения.

Искам да благодаря на участниците в днешното съвещание за задълбочените диспути и мощно се надявам, че българският парламент ще подходи към противодействието на корупцията, осъзнавайки мащаба на казуса и надмогвайки конюнктурните персонални и партийни ползи в името на България.

Благодаря Ви!

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР