Кризите оголват кокала на реалноста, разсейват мъглата на политическите формули

...
Кризите оголват кокала на реалноста, разсейват мъглата на политическите формули
Коментари Харесай

Как ще реагира Матрицата на COVID-19

Кризите оголват кокала на реалноста, разсейват мъглата на политическите формули и заклинания. Обикновено прекарваме трагичните моменти, попаднали във фокуса на общественото внимание, отделени от действително протичащите се събития в съединена версия на същинските обстоятелства. Чучела намазани с червило и нагиздени с пайети водим своите ритуални борби пред камерите на медииите, дълбоките сили организират своите интервенции, гърмежи, светкавици, бам взрив... и най-после всички живеете с следствията. Някои биха споделили тъпа система, някои биха споделили, че не е демократично, само че се ла ви, нещата са по този начин.

Да, всичко по проект, само че все в миналото идват дните на корекцията. Рано или късно надутите от наркоманската политика на централните банки стойности на фондови пазари, финансови активи, фалшив стартъпи, балони във всичко се поправят, пукат и сгромолясват. Няма по какъв начин, социалистическите фокуси са до време. Разбира се, когато имаш един здрав организъм, постоянно можеш да го доиш повечко. Ключово е политическите формули да работят и вероятно да имаш хем бонус, хем бейлаут, само че по тази причина е въпреки всичко цялата Катедрала от специалисти, учени, експерти, потребни идиоти, просветителни институции и прочие

Братята Уашовски добре ни демонстрираха в своя брилянтен документален филм в три елементи, че моментите на огромен стрес водят до това избрани човеци да са покрай изключването от Матрицата, а от време на време даже и да го реализират. В анимираното продължение на истинския филм - The Animatrix - от 2003 година можем да се насладим на късометражния сегмент World Record от Takeshi Koike. В него негър атлет-шампион се затичва толкоз мощно, че съумява да прекъсне естественото действие на матричния код и да види действителността. Точките на стрес, натискът върху системата могат да разсънят спящите дойни крави. Понякога до такава степен, че да има потребност от рестарт.

Ефектът е още по-силен, щом корекциите са допълнително системи и стартират да кървят бързо. Само преди месец, аз и моите колеги-рубладжии седяхме под прожекторите на тв студията и слушахме къде успокоително, къде с подигравка, от най-големите тинк танкъри, някогашни министри, топ банкери, че ние ще си влезем в еврозоната, великите мозъци във Франкфурт ще се съберат на ултра-евросолидарното си скрито съвещание и ние ще събудим един понеделник под богатствата закриляща снага на ЕЦБ.

Днес този хубав експертен идеал за свят без обмен бюра преди трипчето с крафт-бири-тейстинг в Амстердам и солидарна отговорност с банкрутиралите италиански банки е в руини. Българите желаят референдум за еврото, нашите политици към този момент им е мъчно да ги пренебрегват, Италия, Испания и Гърция стопират продажбите на късо, до момента в който Кристин Лагард твърди, че ще направи всичко належащо, с цел да не се разпадне еврозоната. Ники Василев ще се окаже съвсем прав, еврозоната току виж се срине не през 2019-та, ами през 2020 година

Пропукването беше внезапно и при експертизата в публичното здраве. В края на февруари и началото на март слушахме безкрайните пояснения от българския щаб за справяне с COVID-19, че се сблъскваме просто с следващия грип. Ценно време, задоволително за един препър да се достави с тоалетна хартия преди всички. В същото време видеата от Китай посочваха по какъв начин земни космонавти заваряват вратите на жилищни здания и градове с население България по 2 показват нула пешеходци по улиците. Легитимна позиция...ако след по-малко от две седмици не я бяха сменили на „ зараза с невиждана гняв в човешката история ". Изведнъж бяхме предизвестени - „ идват страшни времена, хора осъзнайте се ". Същите титуловани и униформени, достолепни господа, които преди две седмици ни уверяваха, че няма проблеми. И по-важното, които не бяха се замислили да се подготвим.

Толкова бърза резолюция не е добра за говорещите глави, съвсем се набутват в обстановка на прокси skin in the game. Не баш като същинския, където ще търпят последици за приказките си. Кой почитател на еврозоната от оня ден ще купи през днешния ден италиански дълг, нали..Или в действителност даже тогава. Но въпреки всичко е доста скоро, въпреки всичко не всички гледаме толкоз любовно гологлави генерали, че да не помним какво са приказвали предходната седмица. Интернетът работи, има скрийншоти, записи. А някои от нас даже помнят по какъв начин в античното минало отпреди няколко месеца едни огромни експерти подсигуряваха, че аха Фолксваген ей го е, пристигна в Кремиковци.

Стига единствено сме плюли своите сътрудници. Техните гафове няма да ни докарат даже един отряд от бързоходи чернокожи, няма да рестартират системата пък напълно. За това е нужна повече тежест в една точка. Голямата промяна има капацитет оттатък злепоставянето на експертната прослойка. Да погледнем от дребното към огромното.

Как работи машина основана за обир, когато се наложи да пребори пандемия? Ако не се сещате за отговор, погледнете българската страна. Красен Станчев подходящо написа, родните юнаци побеждават корона вируса с повече полицейщина.

Имаш ли чук, всичко наподобява като гвоздей. Можем ли да ги виним хората, работата им е да доят с мутро-полицейщина, в този момент занапред да мислят по какъв начин се реагира на естествено (или биотехнологично, съгласно персоналните разбирания) злополучие е нереалистично. Добавим ли към това втора линия на експертна философия (след описаната нагоре амалгама от брюкселофилия и горановофилия на по-младото поколение) позната в образованите среди като буумърски етатизъм, картината към този момент е повече от ясна. Военно състояние, битка със спекулата, непоколебим надзор и наставническо боботене от лисите глави незабавно се материализират пред очите ни. Резултатите също са ясни...да се надяваме това нещо да не продължи 18 месеца.

Или пък да бъдем акселерационисти и да се? Аз персонално не, поради човешката цена, само че да си го представим. Фениксите излизат от пепелта въпреки всичко.

Ще се е провела огромната борба с прокуратурата, която към този момент с отворени шепи ще заграбва освен бизнесите на горките олигарси. Феодите в опазването на здравето ще са нарязани и преподредени с паднали и възкачили се господари. Много ще схванат, че ходенето на (държавно) учебно заведение не е обучение, а забавачка, до момента в който мама работи, да изплати заема за последната фамилна почивка. Пълзящо осъзнаване, че пенсии няма да има, а демографското бъдеще персонално и общо не е единствено дъвка, ще държи будни милениалите. Априлското (буумърското) потомство ще е изпяло лебедовата си ария. Някои институции на власт и въздействие, изчерпани от съвсем две години битка, ще правят отстъпка на тези, които са съхранили позиции и потенциал. Общините ще осъзнаят силата си да ръководят повече.

Новият международен ред също няма да спи. Мощни процеси на икономическа дезинтеграция, спиране на търговски връзки и пренасяне на вериги за доставки покрай дома (отлична опция за България), неразбираемо бъдеще за паричните режими, затваряне на канали за миграция, понижаване на пътуванията даже в спокойно време. Деглобализация и локализация на цялостни обороти и същинска рецесия за интернационализма. Още по-разярени апокалиптични секти, водени от други Грети. Свят на цялостно занемаряване на правилата на персоналната отговорност с безкрайни бейл аути за всички, заграбени от бъдещето, само че също и първите семена на връщането към традициите на добър живот без дотация и заем.

На масата ще са въпроси, които не сме имали време да огледаме съществено, до момента в който планираме идващото моренце, кола, празненство или други съвременни бюргерски занимания. Лични и публични.

Зулу племето ни от пистови бегачи, тичащи с ветровете на смяната, захвърлили матричните си кабели ще би трябвало да се явят тук и тогава, чули Рога на Гондор. Подобна промяна ще отвори очи, ще покаже какво седи зад политическите формули, тъй като те към този момент просто няма да работят толкоз добре. Рядък миг на глич в Матрицата, забележим за всички. Време за сеитба.

ekipbg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР