Кризисният щаб на Хасковска област се събра на спешно заседание,

...
Кризисният щаб на Хасковска област се събра на спешно заседание,
Коментари Харесай

28 крави пили вода от Марица и умрели

Кризисният щаб на Хасковска област се събра на незабавно съвещание, откакто е получен сигнал, че 28 крави са измрели незабавно, откакто пили вода от канал, който се влива в река Марица край Димитровград.

След водопой от река Марица в землището на Димитровград към 16:30 ч. през днешния ден 28 крави и юници са умряли, което докара до опасения, че реката е била отровена. Смъртта на добичетата е настъпила единствено за десетина минути, откакто те са пили вода, оповестява БНР. Последната крава от стадото на Стоян Господинов не е влезнала във водата и е оживяла. Според стопанина на кравите вредите са му за към 50 000 лева

На място сега са органите на реда, само че на този стадий не може да се кажа нищо сигурно, сподели шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи - Хасково ст. комисар Ангел Цанков. " На терен са наш контрольор и експерт от " Басейнова дирекция ". Взети са проби от водата, евентуално на следващия ден ще има резултат от проучването, уточни представителят на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково Марияна Чомпалова ".

Команда на пожарната също участва на брега на реката.

Кметът Иво Димов заяви, че поради заплаха от отравяне на водата превантивно е спряно водоподаването на няколко обитаеми места.

" Според първичната информация най-вероятно става въпрос за залпово замърсяване с киселина или основа, по-скоро с съществена. Към този миг можа да кажа, че няма заплаха за популацията. Превантивно е спряна водата на всички обитаеми места, които черпят, или имат водоизточници в непосредствена непосредственост до коритото на река Марица. Говоря за Димитровград, за Симеоновград, за Харманли, Любимец и Свиленград ". 

фото bTV
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР