Кризата в американската банкова система не стихва - поредна регионална

...
Кризата в американската банкова система не стихва - поредна регионална
Коментари Харесай

Още американски регионални банки закъсаха

Кризата в американската банкова система не стихва - поредна районна финансова институция обмисля „ стратегически разновидности “ след срив на акциите, а още няколко изгубиха доверието на вложителите.

От PacWest оповестиха, че договарят с евентуални сътрудници и вложители, откакто изгубиха 52% от пазарната си стойност единствено за ден, оповестяват международните организации.

Подобно е ситуацията и с western Alliance, чиито акции са с 23% надолу.

Всичко това се случва е на фона на опитите на Федералния запас да успокои пазара, откакто JPMorgan Chase купиха банкрутиралата First Republic Bank. Очевидно не се получава.

Малките и междинни районни банки в Съединени американски щати са в тежко състояние от месец март насам, когато суматоха в обществените мрежи „ събори “ свързаната с софтуерния бранш Silicon Valley Bank.

Вложителите започнаха всеобщо преместване на депозитите си към по-големите играчи, като това в последна сметка направи неплатежоспособна и First Republic - калифорнийска банка, ориентирана към по-заможните.

Нейните инвеститори бяха избавени с продажбата, само че пък вложителите изгубиха парите си. Посланията на централната банка бяха в посока на това, че цялата интервенция е скъпа и мъчителна, само че е предотвратила разгръщане на епидемията.

Големите банки и капиталови компании нямат огромен възторг да избавят районните играчи без държавна поддръжка, а някои специалисти виждат и по-голям проблем - точно във Фед.

Рязкото антиинфлационно повдигане на лихвите съществено ще затрудни всички, които са теглили заеми на ниски лихви

и са ги обезпечили с активи като офисна и индустриална повърхност, чиято цена пък се чака съществено да се намали. Според някои оценки, към половината американски банки сега са с негативен капитал и при суматоха не биха могли да устоят.

От PacWest оповестиха късно в сряда, че „ по проект “ върви продажбата на кредитното им портфолио за 2,7 милиарда $, което ще обезпечи спомагателна ликвидност след „ инжекцията “ от 1,4 милиарда $ от вложителя Atlas SP Partners в края на март.

„ Наскоро с компанията се свързаха няколко евентуални сътрудници и вложители - разискванията не престават. Ще продължи разглеждането на всички разновидности за повишение на цената за вложителите “, излиза наяве от формалното известие. Според информация на „ Ройтерс “ продажбата е измежду разновидностите, които се преглеждат.

От банката настояват, че няма внезапен отлив на инвеститори от продажбата на First Republic насам.

PacWest, която е измежду 100-те най-големи американски банки, загуби към 90% от пазарната си стойност от март насам и в този момент самодейно търси решения - преди да се е наложило да се намесят регулаторите.

Western Alliance също се разклати през последните дни, а спад в цената на акциите има и при Zion, First Horizon и Comerica.

„ Доверието в една финансова институция се гради за десетилетия и се унищожава за дни. Когато плочките домино стартират да падат, идната най-слаба банка стартира да се клати. Докато вложителите не получават премия за това, че са заложили на разтърсена банка, няма да има залози, а най-хубавата договорка ще е на последната цена “, написа в Twitter милиардерът вложител Бил Акман.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР