Кризата тази година нанесе сериозен удар по родните Оскар“-и –

...
Кризата тази година нанесе сериозен удар по родните Оскар“-и –
Коментари Харесай

"Икар"-и на мускули

Кризата тази година нанесе сериозен удар по родните „ Оскар “-и – церемонията по раздаването на националните награди за театрални изкуства „ Икар “ и се наложи Съюзът на артистите у нас да я изкара съвсем на мускули.

 

Водещият Стелиан Радев бе човекът-оркестър, който заради липса на бюджет за скъпи реализатори изнесе спонтанен двучасов моноспектакъл, освен това във вечер, за която единствено допреди година се ангажираха звезди от ранга на Васко Василев, Лили Иванова, Любо Киров, Стенли, балет „ Арабеск “, че даже и циркови артисти…

 

Младият артист съумя да ги размени пълноценно единствено благодарение на акустичната си китара, няколко  заучени акомпанимента на пиано, една студентка по актьорско майсторство, един женски фолклорен хор и някои свои сътрудници, които излязоха на сцената, с цел да връчат награди.

Но това беше една от най-емоционалните и сърцати церемонии в последните години, а публиката неслучайно я възнагради с аплодисменти, каквито от дълго време не е имало на сходно събитие.

 

Церемонията по раздаването на премиите „ Икар ” в Народния спектакъл на 27 март беше нещо като метафора на родната просвета – пари няма, само че пък е от сърце и с гений. А вложиш ли в нещо сърце, гений и труд, резултатът не закъснява. На фона на всички номинирани и наградени актьори, които несъмнено са заслужили аплодисментите си, откровени аплодисменти се поставят и на водещия на вечерта Стелиан Радев. Актьорът, който е изобретение на една от най-забележителните режисьорки у нас – Нина Димитрова, до момента не е взел участие в нито един касов филм или сериал, не е пял в „ Като две капки вода ”, нито е готвил в „ Черешката на тортата ”, а в Инстаграм има по-малко от 2000 почитатели, затова не припечелва от евтини реклами на съмнителни артикули и услуги. Но постоянно е впечатлявал с наличието си на сцената в Народния спектакъл и този път още веднъж не направи изключение.

 

Радев изясни, че е облечен с костюма, който носи в представлението „ Орфей ", а сакото му било от сътрудник, който го употребява в спектакъла „ Фиеста ”. В хода на вечерта той се майтапеше с домакинката на общежитието в „ Студентски град ”, където живеел, до момента в който учел, а тя пък му начислявала по 50 кубика вода всеки месец, с уменията си да свири на пиано - знаел единствено „ Феличита ", само че пък в разнообразни разновидности, и с всичко останало, за което успяваше да се сети.

 

От време на време ставаха гафове, а в един миг се наложи даже режисьорът Стоян Радев да излезе на сцената, с цел да посочи с водещия детайлности по сюжета. Всеки недостатък обаче беше превръщан в резултат с помощта на автоиронията на водещия и неговата колежка на сцената, към момента незавършила НАТФИЗ. Името й е Катрин Гачева.

Музикалното оформление, като се изключат две-три песни на фолклорен хор „ Български гласове – Ангелите ”, беше обезпечено от тях двамата. Още от в този момент на момичето може да се предсказа ярко бъдеще и на театралната, и на музикалната сцена. Двамата със Стелиан имат дует „ Катрин и Стенли ”, а част от програмата на „ Икар 2024 ”, с изключение на музикалните им съпроводи при оповестяването на спечелилите във всички категории, беше парчето им „ Глътка въздух ”, изпълнено онлайн.

 

Вечерта мина под знака на младостта. Първите 4 награди – за куклен спектакъл, бяха връчени от две деца близначета – Дара и Рада. В такива категории надали би могло да се откри по-удачно решение. Стефан Вълдобрев пък разгласи премията за поддържаща женска роля, която взе Александра Василева от Народния спектакъл. Той не пропусна случая да спомене сериала „ Алфа ”, в който извършва основна роля, въпреки че Би Ти Ви го реалокира от главния в екшън канала си. Призът за поддържаща мъжка роля отиде в Ямбол при Вълчо Янев – това беше една от изненадите на вечерта.

 

Голямата изненада бе премията за постановка. Сред номинираните беше едно доста огромно име в българския спектакъл, което има безспорни триумфи по света, а точно Галин Стоев. Неговият превъзходен театър „ Хага “ беше събитието на театралния сезон. Призът обаче отиде при младия му сътрудник Боян Крачолов за представлението „ Петрови в грипа и към него “. Самият награден не скри изненадата си. „ Не го чаках! “, призна той.

 

 

„ Хага " пък взе награди за сценография и за театър на годината. Оказа се, че Галин Стоев, който не беше в залата, е бил зад сцената. Той бе очевидно разчувствуван, когато одобри статуетката за спектакъла си и поскани всичките си сътрудници да се причислят към нето на сцената. Не всички бяха на церемонията. Нямаше ги звезди като Юлиан Вергов, Радина Кърджилова, Христо Петков, Васил Драганов и още доста артисти, евентуално заети с други планове същата вечер. Там бяха Велислав Павлов, София Бобчева, Димитър Николов и други Групата, която се събра на сцената, изглеждаше като огромно и доста щастливо семейство.

 

Другите двама души, които безусловно светеха същата вечер, бяха двете близки приятелки Весела Бабинова и Луиза Григорова. Първата беше наградена за блестящата си роля в моноспектакъла си „ Пистолет в торнадо ”, връчена й от Димитър Маринов. Втората одобри статуетка като продуцент на същото зрелище, отличено с премията на публиката в онлайн гласоподаване, в което са се присъединили над 50 000 души

 

Кинокритикът Деян Статулов, който трябваше да разгласи премията за драматургичен текст, излезе на сцената без плик с името на наградения.

„ Ама вие нямате ли плик?, облещи очи водещият. Но незабавно пристигна на себе си и обърна обстановката на смешка: „ Хайде в този момент да забележим къде е пликът! ”. В последна сметка пликът се откри и премията отиде при Лило Петров за пиесата му „ Ботушът ”. Тя е сложена във Варна от другия роден театрал с име Стоян Радев – това е артистът, прочут от сериали като „ Съни бийч “ и „ Дяволското гърло “, който прибавя към името си буквите Г.К. – от село Генерал Киселово, в което е израснал.

 

Една от най-милите подиуми за вечерта беше премията за цирково изкуство, връчена от артиста Севар Иванов, който, апропо, изгледа церемонията на крайници, изправен в един от коридорите край седалките в огромната зала на театъра. Призът отиде при три деца – Тициано, Мари и Натали – трио Балкански.

Най-малката от тримата - Натали, прочете благодарствената тирада с забележими усложнения, тъй като по типа й личеше, че е най-вече в първи или втори клас. Товаразтопи всички в публиката.

 

Докосваща беше и речта на Васил Бинев, който пък взе приз за дублаж с роля в турски сериал. Записът на работата му провокира смях в публиката, измежду която очевидно нямаше доста почитатели на турските сериали. „ Аз също не виждам телевизия, само че за хората, които гледат, това е доста значима премия, а на нас „ Текста четоха.. ” ни дава изключително самочувствие.

И ни приобщава към този хубав празник ” – с тези думи артистът провокира аплодисменти като самобитно опрощение за смеха при оповестяването на номинациите.

 

При дамите статуетката в тази категория отиде при Милица Гладнишка, която не беше в залата, с цел да я вземе. На сцената обаче беше Гергана Стоянова, известна като дубльорката на дубльорите у нас. Тя с  съображение сподели, че с сътрудниците й са актуалните рицари на чистия български език, и прикани цялостният член да се остави в шкафа, намеквайки за неговата всеобща неправилна приложимост в последните години.

 

Силно усещане направи и наградената за извънреден принос Мария Каварджикова. Тя излезе на сцената дружно с една от внучките си. „ Това е Неда. Връчвам й „ Икар " -а и да знае, че има и други хубави специалности, само че тази е магична ", сподели огромната актриса.

 

Награденият за основна мъжка роля Пенко Господинов пък очевидно тормози водещата.

„ Привет, професоре ", поздрави го тя със стеснителна усмивка. Оказа се, чее студентка в класа, който той води в НАТФИЗ.

 

Изводът на вечерта беше, че макар известната звездомания, превзела част от обществото и артистичния ни хайлайф, у нас към момента има свръхталантливи, работливи и скромни актьори, способни да основават добър културен артикул даже без пари. И въпреки всичко би било добре да не се разчита само на това. Хубаво е на такива хора да се обърне особено внимание и да получат средствата, които заслужават. На церемонията за следващ път беше отправено искане най-малко един % от брутния вътрешен артикул у нас да се отделя за просвета – цел, за която се приказва най-малко от 20 години и която всяка година наподобява все по- недостижима. А огромният гений, подсилен от труд и себеотдаване, не може до безконечност да живее единствено на мускули.

Инфо: Уикенд

Тагове: „ Икар “ Стелиан Радев Нина Димитрова Катрин Ганчева Стоян Радев Дара и Рада Стефан Вълдобрев Вълчо Янев Галин Стоев. Боян Крачолов Юлиан Вергов Радина Кърджилова Христо Петков Васил Драганов Велислав Павлов София Бобчева Димитър Николов Весела Бабинова Луиза Григорова Лило Петров
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР