Kризата с новите цени на енергоносителите затруднява врачанската МБАЛ „Христо

...
Kризата с новите цени на енергоносителите затруднява врачанската МБАЛ „Христо
Коментари Харесай

Петър Керемедчиев: Новите цени на тока и газа създават сериозни затруднения на врачанската болница

Kризата с новите цени на енергоносителите затруднява врачанската МБАЛ „ Христо Ботев “, разяснява за организация BulNews изпълнителният шеф доктор Петър Керемедчиев.
Днес те са получили фактурите за миналия месец, като сумата е над предстоящото.
В съпоставяне с предходната година разноските за електричество се повишили два пъти и половина. В същото време лечебното заведение бележи спад на приходите от Здравната каса, защото доста от пациентите са обезпокоени и не смеят да лекуват своите болести поради пандемията от COVID-19.
Фактурата на ЧЕЗ за октомври е 55 000 лева и тя ще бъде платена в период, само че от управата се тормозят, че занапред идват по-студените месеци и сметките ще се стават все по-високи.
„ Засега се оправяме, само че ще става все по-трудно. Към момента нямаме отговорности, само че следва да излезе и фактура на парното, а газта също нарастна. Ако стигнем 100 хиляди лева за ток и 50 хиляди лева за газ, двата енергоносителя ще ни костват 150 хиляди лева месечно. Ние използваме почти едно и също количество сила, само че цената непрекъснато се повишава. Въпреки това има действителна заплаха в края на сезона да имаме просрочени фактури, защото икономическата обстановка е непредвидима “, показа доктор Керемедчиев.
От болничното заведение въпреки всичко се надяват да се оправят с изплащането на своите сметки и в края на отоплителния интервал да нямат просрочени отговорности.
Добрата вест е, че скоро ще бъде оповестена социална поръчка за замяна на 2 от товарните асансьори, заяви още изпълнителният шеф. Причината е, че сегашните са инсталирани през 70-те години на предишния век и все по-трудно се намират елементи, което прави поддръжката им невъзможна.
В МБАЛ „ Христо Ботев “ има общо 6 асансьора - 3 товарни и 3 пътнически, които са в окаяно положение, защото са на повече от 50 година От управлението на болничното заведение имат упоритостта да съумеят да ги заменят поетапно през идната година, стига разноските за електричество и отопление да не изпразнят сметките на сдружението.
Планира се и закупуването на нови генератори за ток, защото сегашните също са морално остарели, мощността им е слаба и не са задоволителни за качественото зареждане на лечебното заведение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР