Криза с пенсиите се задава, ако новите депутати бързо не

...
Криза с пенсиите се задава, ако новите депутати бързо не
Коментари Харесай

Лидерът на КНСБ: Задава се криза с пенсиите

Криза с пенсиите се задава, в случай че новите депутати бързо не одобряват промени в бюджета. Това предизвестие насочи президентът на КНСБ Пламен Димитров в изявление за Нова тв.

" Пенсиите няма да могат да се усилят по новата формула, в случай че няма планувани средства в бюджета ", сподели Димитров. Той бе безапелационен, че е нужна втора актуализация на бюджета за 2021 година

" Настоявам да се влезе в режим на разговор с нас от страна на финансовото министерство за удължение на обезщетенията. Необходими са всички ограничения за поддръжка на семействата и повдигане на прага на беднотия ", разяснява той.

Преди десетина дни стана ясно, че няма да има нарастване на пенсиите и добавката от 120 лева от януари, в случай че в идващите 40 дни бъдещото Народно заседание не одобри бюджет за 2022 година Увеличение от 12,5% % на пенсиите беше заложено в актуализацията на бюджета за тази година – от 25 декември.

Ако сметките обаче не залегнат в нов бюджет, това нарастване ще важи единствено за 6-те дни след Коледа. Допълнителните 120 лева също са единствено до декември. В бюджета за тази година беше записано, че възрастните взимат добавка от 50 лева до март. Без нов бюджет пенсионерите ще получават пенсията, такава каквато е сега, а добавката от 120 лева ще бъде сменена с 50 лева

Финансовият министър Валери Белчев съобщи пред БТВ, че ще се търси метод приходите на възрастните да не пострадат.

„ Ако няма метод това да бъде официализирано по естествения метод, ще намерим втори метод, само че пенсионерите няма да пострадат това го подсигурявам “, увери Белчев.

Ако не бъде признат за 2022 година до края на декември, на равнището от тази година ще останат всички разноски на хазната, в това число размера на минималната работна заплата.Очаква се, в случай че няма настоящ бюджет, страната да харчи по 1/12 от тазгодишния за всеки месец, до момента в който одобри нов. Това ще е казус в историята ни. Страната ни единствено един път е попадала в сходна обстановка през 2014 година Тогава длъжностен кабинет приготви бюджета, само че новото държавно управление имаше 20-ина дни да го огледа и да го внесе в Народното събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР