Кремъл изведнъж се усети, че е прекалил с антизападните пропагандни

...
Кремъл изведнъж се усети, че е прекалил с антизападните пропагандни
Коментари Харесай

Рубладжийският шантаж на Путин се провали с гръм и трясък


Кремъл внезапно се усети, че е прекалил с антизападните пропагандни игрички, та се наложи на висок глас да даде на заден ход. С рубладжийския си шантаж Путин искаше да изиграе Запада, само че сметката му излезе доста крива.

Карикатура на съветския художник Сергей Елкин

Ама апелирам Ви, дами и господа! Нещо не сме се разбрали. Откъде накъде смятате, че? И кой Ви е споделил, че на " Газпром " бил даден едноседмичен период да внесе съответните промени в настоящите контракти? Путин го бил споделил? На 23 март? На заседание с държавното управление? Е, хайде сега…

Как Кремъл се уплаши и даде на заден ход

" Ние с вас към този момент сме си говорили, че заплащането и доставката - това е развой с избрана дълготрайност във времето ", изясни пред изумените публицисти представителят на съветския президент Дмитрий Песков. И добави, че от 1 април естествено няма да има никакво прекосяване към нови правила за разплащане.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Редакцията предлага
Мегафонът на Кремъл направи това изказване, което завчас гръмна из международните медии, единствено часове, откакто немският вицеканцлер и министър на стопанската система Роберт Хабек включи системата за ранно предизвестие на цялата страна, ако се стигне до изключителна обстановка с газоснабдяването. Тоест, Германия, която е най-големият чуждестранен клиент на " Газпром " - освен това с огромна преднина пред останалите, стартира да подхваща първи ограничения за мига, когато доставките на съветски газ ще спрат напълно. И таман тогава се обади Песков…

Защото в Кремъл внезапно се усетиха, че са го прекалили с антизападните пропагандни игрички, които публиката толкоз горещо обича, та се постанова на висок глас да дадат на заден ход. Понеже инак проклетите " вражески страни " ще вземат сами да се откажат да купуват от Русия един от дребното ѝ артикули за експорт. А пустата му валута е толкоз нужна таман в този момент, с цел да се продължи войната и да се смекчат следствията от огромната икономическа рецесия, до която същата тази война докара Русия. Тоест, кръгът се затвори и нещата отново опряха до взаимната взаимозависимост в енергийната сфера, на която Германия по този начин настойчиво се доверяваше през последните месеци.

Владимир Путин се опита да изиграе Запада, само че сметката му излезе извънредно крива. Впрочем, властелинът в Кремъл в последно време много постоянно си прави криви сметки. Той неправилно оцени възможностите си при военното навлизане в Украйна, подцени силата на украинската войска, реакцията на украинското общество, сплотеността на Запада, жестокостта на наложените наказания и мащабите, в които западни компании ще изоставен съветските пазари. Сега Путин сбърка за следващ път, като недооцени готовността на огромните западни страни да се откажат от съветския газ, даже в случай че това им нанесе осезаеми стопански загуби.

Със своя рубладжийски шантаж президентът на Русия не остави на водещите западни страни, обединени в Г-7, различен излаз, с изключение на изрично да отхвърлят това изнудване. Те официално се аргументираха с нуждата да се съблюдават договорите, които плануват възнаграждение единствено в евро или долари. В същото време Кремъл обезпечи на немското държавно управление едно прекомерно безапелационно оправдание за пред гласоподавателите: не Берлин е изискал да се трансформират изискванията на дълготрайните контракти, не Берлин заплашва със прекъсване на доставките на съветски газ.

Москва схваща единствено от внезапни и безапелационни отговори

Дори в случай че от разплащането в рубли, а надлежно и от вноса на съветски газ, биха се отказали единствено четирите европейски страни от Г-7 (Германия, Италия, Франция и Великобритания), Русия начаса би изгубила половината си газов пазар в Европа. А това е единственият пазар, за който тече гориво по експортните тръбопроводи от Западен Сибир. Достатъчно ще е компании от Австрия и Полша да се причислят към протеста на рублата (както към този момент обещаха) - и " Газпром " ще изгуби минимум 2/3 от продажбите си в Европа.

Андрей Гурков

Виждаме, че никой в Москва не е подготвен да понесе такива загуби. Още повече, че европейците с възходящо движение се отхвърлят и от вноса на въглища и нефт от Русия. Валутната импровизация на Путин просто даде на Запада следващото блестящо доказателство, че Кремъл прекомерно зле пресмята следствията от своите ходове. И най-много, че в Москва през днешния ден схващат единствено от внезапни и безапелационни отговори.

След изказването на Песков държавното управление на Германия въпреки всичко не трябва да анулира подготовката за ексклузивен режим в газовата сфера. Впрочем, същите ограничения към този момент взе и австрийското държавно управление. Защото Русия стана прекомерно непредсказуема. И всички би трябвало да са готови във всеки един миг да реагират на нови рубладжийски мечти или външноикономически опити от страна на президента.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Вижте и това видео:
Сергей и Лена от Киев, които откриха избавление в София
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР