Крем Брюле – това е изискан десерт, изобретение на френските

...
Крем Брюле – това е изискан десерт, изобретение на френските
Коментари Харесай

Тайната на вкусния крем Брюле

Крем Брюле – това е изтънчен десерт, откритие на френските сладкари. Представете си лек, гальовен и въздушен крем, затрупан с карамелена коричка – по какъв начин можете да устоите на това внимателно лакомство.

Как се прави крем Брюле вкъщи?

Крем Брюле се прави от сметана или мляко, смесени с жълтъци, захар и ванилия. Първо, разбивате жълтъците със захарта, след което се прибавят сметаната или млякото, а в актуалните предписания се употребяват и двата продукта. Тъй като това е крем, той се оставя да заври на огъня, а за ароматизиране с изключение на ванилия можете да добавите, цитрусови корички, ядки, шоколад, канела и други подправки. Карамелената коричка (глазура) се прави от захар стопена до кафяв цвят, тя просто се излива върху към този момент приготвения крем и скоро се втвърдява. За тази цел е допустимо да се употребява кулинарна горелка за захар, като авансово поръсите кристалната захар.

Класическите пропорции за крем Брюле са: 100 мл сметана, 1 жълтък и 20 г захар; кремът се пече на водна баня във фурна на висока температура.

Французите подготвят крема въз основата на сметана, а испанците, които също претендират, че са създатели на рецептата за крем Брюле, употребяват прясно мляко, наричайки десерта Каталунски крем. Напоследък се появиха предписания на крем Брюле в микровълнова, само че те би трябвало да се одобряват като опция, когато няма време. В микровълновата фурна кремът е по-лек и шуплест, а във фурна на водна баня компактен и разтеглив.

Тайни при приготвянето на крем Брюле

Разбийте жълтъците със захарта, до момента в който избледнеят и усилят размера си. За задачата използвайте лъжица, а не миксер. Сметаната за крема не варите, а затопляте до 70 градуса, отстранете образувалата се пяна върху нея, изсипете я в сместа от захар и жълтъци. Когато сметаната загрее, разбърквайте непрекъснато, тъй че жълтъците да не се коагулират (пресекат).

В някои предписания ще видите желатин, който прави текстурата на крема по-плътна, което безспорно усъвършенства усета и външният тип на десерта. Крем Брюле се пече за към 45 минути във водна баня.

Как да разберете по кое време е подготвен крем Брюле?

 Приготвяне на Крем Брюле

На повърхността му се образува тънка коричка и в случай че натиснете ръба на формата, кремът леко ще се залюлее като меко желе. Но в случай че вълната при напън премине над крема, то той има потребност от още престой във фурната.

Крем Брюле нормално се пече при 140-150 градуса, след което деликатно извадете формичките от водата и оставете да изстине. Но това не е всичко – поставете крема в ледник под полиетиленово фолио за 3 часа, по този начин може да издържи до 3 дни.

След което, полейте с карамел на фино или просто сипете 2 ч.л. кристална захар във всяка порция и поставете под грил, с цел да се стопи захарта.

Сега се пригответе за кулинарен опит, следвайки тъкмо всички стадии, ще приготвите типичен крем Брюле и ще изненадате освен вашите посетители и близки, само че и себе си!

Съставки: жълтъци – 4 бр., захар – 70 г, най-гъстата сметана – 500 мл, ванилия – 2 шушулки

Метод на подготвяне:

Поставете шушулките ванилия в сметаната и поставете на котлона. Затоплете сметаната, без да завира. Добре разбийте жълтъците със захарта. Изсипете 100 мл от сметаната към жълтъчената примес и пламенно разбъркайте, след което излейте и останалата сметана, разбъркайте още веднъж.

Прецедете сместа през фина цедилка с цел да отстраните ванилията. Напълнете тава с вода с височина 2 см и я поставете на дъното на фурната. Поставете решетка върху тавата с вода и включете фурната на 140 градуса. Намажете формичките за крема с масло и изсипете сметаната в тях, поставете ги върху решетката и изпечете крема за 30-50 минути – времето за печене зависи от размера на формите.

Как да ревизирате готовността на крема е написано нагоре. Премахнете формите с решетката и оставете да се охладят на стайна температура, поставете ги в ледник за 3 часа или повече.

Поръсете крем Брюле със кристална захар (бяла или кафява) и поставете върху решетката на нагорещен горен реотан, до момента в който захарта се трансформира в карамел.

Сервирайте крем Брюле непосредствено с формичките, украсявайки десерта с горски плодове и листа от мента.

Сега разбирате, че животът е хубав и сладостен!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР