Кредитирането бележи годишен ръст от 3.3% към края на декември,

...
Кредитирането бележи годишен ръст от 3.3% към края на декември,
Коментари Харесай

Кредитирането с ръст за 15-и пореден месец

Кредитирането бележи годишен растеж от 3.3% към края на декември, движено от нарастване на заемите към семействата с 6.0% и на заемите към нефинансовите предприятия с 1.7%. Това сочи макроикономическия разбор на Райфайзенбанк (България) ЕАД по отношение на данни, налични към януари.

„ Положителен факт също така е, че кредитирането пораства на годишна база за петнадесети следващ месец. От друга страна, относителният дял на неприятните и преструктурирани заеми (без овърдрафт) също записва спад с 3.7 пр.п. по отношение на равнището им от края на 2016 година Въпреки спада обаче, това ниво е към момента релативно високо в съпоставяне със междинното за Европейски Съюз. Очакваме плавното намаляване в каузи на неприятните и преструктурирани заеми да продължи и през 2018 година “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Подобно на заемите, през декември набъбнаха и депозитите - с 9.0% на годишна база. „ Това че в границите на общата наклонност, депозитите на компаниите нарастват надалеч по-бързо от тези на семействата е сигнал за усложнен капиталов развой в действителната стопанска система. “, добави Калчев.

На този декор среднопретеглените номинални лихвени проценти по депозити и заеми леко се снижиха спрямо равнищата им от края на 2016 година Така по депозитите процентът беше 0.3% годишно, а при заемите 4.4%. На фона на завърналата се инфлация (2.8% за 2017 г.) действителната рента по депозитите бе -2.5%, а по заемите 1.7% към края на 2017 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР