Крайнодесният Герт Вилдерс е изправен пред тежкото изпитание да привлече

...
Крайнодесният Герт Вилдерс е изправен пред тежкото изпитание да привлече
Коментари Харесай

АФП: Герт Вилдерс е изправен пред тежката задача да намери съюзници за кабинет

Крайнодесният Герт Вилдерс е изправен пред тежкото тестване да притегли противници за съдружно държавно управление след успеха си на изборите в Нидерландия, които раздрусаха кралството и Европа, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БНР.

Неговата Партия на свободата печели 37 депутати в 150-местния парламент – повече от двойно спрямо предходните избори, сочат съвсем окончателните резултати.

На второ място е левият блок с 25 места в Народното събрание, а дясноцентристката Народна партия за независимост и народна власт на досегашния министър председател Марк Рюте отбелязва пагубен резултат с едвам 24 депутати.

Вилдерс (60 г.) в този момент има сложната задача да опита да образува работеща коалиция като примами противници, които изрично отхвърлиха преди вота да бъдат част от държавно управление, ръководено от партията му.

Неочакваната победа бе последвана моментални поздравления от крайнодясната Марин льо Пен и от националиста министър председател на Унгария Виктор Орбан, само че евентуално ще провокира страхове в Брюксел – Вилдерс е евроскептик и желае референдум за участието в Европейски Съюз.

Какво гласи манифестът на Герт Вилдерс, който печели изборите в Нидерландия
Въпреки че смекчи антиислямската си изразителност по време на акцията Партията на свободата дава обещание възбрана на корана, на джамиите и на ислямските забради, което провокира безпокойствие измежду мюсюлмански водач.

Пред последователи в Хага след излизането на екзитпол изследванията Вилдерс удвои антимигрантската си изразителност, заявявайки, че нидерландците са дали своят вот да обуздаят " цунамито " от търсещи леговище.

" Партията на свободата повече не може да бъде пренебрегната ", настоя той и прикани останалите партии да се схванат с него.

Но не е ясно дали ще може да си обезпечи 76 депутати, които да го поддържат в Народното събрание.

Бившият еврокомисар Франс Тимерманс, чийто ляв блок (Зелени/Социалдемократи) е втора политическа мощ, неотложно отхвърли съдействие, заявявайки, че тяхната работа е да " пазят демокрацията " в страната.

Активистът за битка с корупцията Питър Омцихт, чиято партия " Нов обществен контракт " е четвърта с 20 места в Народното събрание, наподобява сигурен участник, акцентирайки, че е " на линия " за договаряния, въпреки да призна, че те ще бъдат сложни.

Дилан Йешилгьоз, която поведе Народната партия за независимост и народна власт към разочароващите 24 места в законодателния орган, бе уклончива изборната нощ, заявявайки, че Вилдерс ще би трябвало да види дали ще може да сътвори коалиция.

Тя първа отвори вратата към Вилдерс да се причисли към държавно управление, управителен от нейната партия, само че акцентира, че няма да бъде част от кабинет под негово управление.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вилдерс дава обещание, че ще бъде министър председател на " всички нидерландци ", само че антимюсюлманските му позиции в предишното му завоюваха прякора Нидерландския Тръмп, също и поради подобие в прическите им.

Той е приет за отговорен в дискриминация през 2016 година, откакто оглавява навалица с апел за " по-малко " мароканци в Нидерландия, а по-рано съпоставя Корана с " Моята битка " на Адолф Хитлер, заявявайки, че и двете книги би трябвало да бъдат неразрешени.

Последното държавно управление на досегашния министър председател Марк Рюте бе образувано след рекордните 271 дни. Този път може и да са повече, показва Агенция Франс Прес. Според анализатори надали ще има нов кабинет преди средата на 2024 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР