Край! Европа забранява нещо, което ползваме всеки ден. Най-тънките торбички

...
Край! Европа забранява нещо, което ползваме всеки ден. Най-тънките торбички
Коментари Харесай

Европа забранява най-тънките торбички за еднократна употреба

Край! Европа не разрешава нещо, което употребяваме всеки ден. Най-тънките торбички за еднократна приложимост, които са с дебелина под 15 микрона, се не разрешават напълно от 1 януари 2030 година, реши Европейският парламент.

Регламентът, чиято цел е да се противодейства на непрекъснато възходящите боклуци, да се хармонизират разпоредбите на вътрешния пазар и да се подтиква кръговата стопанска система, беше утвърден с 476 гласа " за ", 129 гласа " срещу " и 24 гласа " въздържал се ".

Освен тях се не разрешава производството и предлагането на опаковките за необработени пресни плодове и зеленчуци, за храни и питиета в кафенета и заведения за хранене, единичните порции, да вземем за пример за подправки, сосове, сметана, захар.  В хотелите към този момент няма да се оферират миниопаковки за тоалетни такъми, планува още регламентът.

За да се понижат ненужните опаковки, се дефинира оптимален дял на празното пространство от 50% за груповите и транспортните пакети, както и кашоните, в които поставят стоките електронните търговци.
Напитки

За 2030 година са планувани съответни цели за повторна приложимост на опаковките за алкохолни и безалкохолни питиета, да вземем за пример връщане на бирени бутилки и на тези от газираните сокчета. Изключение от тези правила ще има за бутилките за мляко, вино, ароматизирано вино, спиртни питиета.

При избрани условия страните членки могат да дават петгодишна дерогация от тези условия. Крайните дистрибутори на питиета и храна за у дома ще би трябвало да оферират на потребителите опцията да си носят личен съд. Те също по този начин ще би трябвало да положат старания до 2030 година да оферират 10% от продуктите в опаковки за многократна приложимост.
Мотиви

През 2018 година опаковките са генерирали оборот от 355 милиарда евро в Европейски Съюз. Те съставляват все по-голям източник на боклуци, като общият им размер в Европейски Съюз се е нараснал от 66 милиона тона през 2009 година до 84 милиона тона през 2021 година

Всеки европеец е генерирал 188,7 кг боклуци от опаковки през 2021 година – цифра, която се чака да нарасне до 209 кг през 2030 година, в случай че не бъдат взети спомагателни ограничения.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР