Кръвният тест Trucheck дава възможност за откриването на злокачествен процес

...
Кръвният тест Trucheck дава възможност за откриването на злокачествен процес
Коментари Харесай

Кръвен тест открива над 70 вида рак

Кръвният тест Trucheck дава опция за откриването на недоброкачествен развой в най-ранен етап, когато не са проявени признаци. С него се прави ранна диагностика на над 70 типа рак, измежду които рак на простата и рак на гърдата, а за проучването е нужна не повече от 20 мл венозна кръв.

Информация за кръвния тест беше показана на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София от компанията Datar Cancer Genetics и „ Хил Клиник “ – болничното заведение, която към този момент предлага този тип кръвен тест в България.

Ракът е причина за огромен % от смъртните случаи при пациенти, колкото по-рано се открие, толкоз по-голяма е преживяемостта, съобщи проф. доктор Румен Бенчев, експерт по оториноларингология в „ Хил клиник “. Той акцентира, че ранното разкриване на рака дава опция за повече методики на лекуване и опазване функционалността на засегнатите от туморния развой органи.

При Truchek се открива съществуване на циркулиращи в кръвообращението обособени туморни кафези или групови такива, които се отделят от злокачествените тумори. Тези кафези се откриват единствено при пациенти със злокачествени тумори в съпоставяне със здрави човеци, изясни Бенчев. Специфичността на теста е 99,9%, което прави тестванията извънредно достоверни, сензитивността е 92% за определяне на рак в разнообразни стадии, а точността от 93% е за установяване на органа или тъканта, откъдето произлиза злокачественият израстък, разяснява още той.

Освен Truchek са създадени и още две новаторски кръвни проучвания – Trublood – заместващ обичайна тъканна биопсия, когато такава не може да се направи или пък дава подправено отрицателен резултат и Еxacta – най-цялостно проучване на открити злокачествени формирания, който може да дадени насоки за най-хубавата персонализирана терапия на рака, обясниха от „ Хил клиник “ и Datar Cancer Genetics.

По думите на Бенчев тестванията са целесъобразни за асимптоматични хора с фамилна история на злокачествено заболяване; с висок риск на развиване на рак като пушачи, алкохолици или излагащи постоянно на слънце; при пациенти със симптоми; на които им следва диагностично-инвазивно биопсиране и такива, при които е извършено лекуване и се изисква да се изключат метастази или рецидив на тумора. Методът не заменя обичайна тъканна биопсия, изясни още Бенчев. И акцентира, че проби би трябвало да бъдат назначени и разчетени от експерти.

При подозрения за рак на простатата, Truchek e целесъобразен при пациенти на възраст сред 40 и 70 година Ако има генетична предразположеност, примерно при рака на гърдата, кръвният скрининг може да се направи от 30-годишна възраст, съобщи доктор Стефан Шустер, лекар по здравна химия, ръководещ шеф на Datar Cancer Genetics Europe GmbH.

Пробата се дава за проучване в Германия, а резултатът се получава до 12 работни дни. Цената на Trucheck е 1200 евро. Тестът към този момент се предлага в няколко страни по света, измежду които Англия, Полша, Испания, Австралия, Индия, Съединени американски щати и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР