Кратерът Джезеро, където според плановете на НАСА трябва да кацне

...
Кратерът Джезеро, където според плановете на НАСА трябва да кацне
Коментари Харесай

На Марс откриха признаци на минал живот

Кратерът Джезеро, където съгласно проектите на НАСА би трябвало да кацне нов марсоход през идната година, крие останките на антична река. Сега откривателите са разкрили залежи на хидратиран силициев диоксид, минерал, който добре резервира микрофосилите и други признаци от предишния живот, покрай делтата на пресъхналата антична река. Изследването е оповестено в Geophysical Research Letters.

НАСА разгласи в края на предходната година, че марсоходът „ Марс 2020 “ ще се насочи към Джезеро, който както наподобява е бил дом на антично езеро, формирано от вливащи се в него реки. „ Материалът, който образува долния пласт на делтата, постоянно резервира следи от биосигнатури ", споделя Джак Горчица, професор в Университета Браун и съавтор на проучването. 
Геоложкият подтекст на отлаганията допуска, че те биха могли да се образуват в основата на делтата, само че това не е единствената опция, споделят откривателите. Минералите биха могли да се образуват нагоре по течението на водоизточника, захранващ езерото и след това да са се размили в кратера поради вулканична интензивност или при по-късни епизоди, когато езерото в кратера Джезеро се е пълнило с вода. Роувърът би трябвало да може да изолира същинския източник, споделят откривателите.
„ Можем да получим невероятни изображения с висока резолюция и композиционни данни от орбита, само че надали ще разберем по какъв начин са се образували тези минерали ", споделя Джеси Тарнас от Университета в Браун, началник на плана. 
Роувърът ще може да извърши тънко химичен разбор на отлаганията и да снима от близко по какъв начин са позиционирани те по отношение на близките скални единици. Ако находищата на силициев диоксид са с висока централизация на органични субстанции, това би било изключително завладяваща находка, споделят откривателите.Източник 
Справка 
Кратерът Джезеро се намира северно от марсианския екватор. „ Марс 2020 “ е първият роувър, който ще съхранява образци по подобен метод, че бъдеща задача до Марс ще може да пристигна и да ги прибере. Днес на Марс работи единствено един роувър - Кюриозити, работещ за НАСА. Той има лична лаборатория за химически разбор.
Марс 2020 ще коства 2,5 милиарда $ на НАСА. Той ще бъде изстрелян през юли 2020 година и ще се приземи през февруари 2021 година
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР