Красива природа, поля, условия за екотуризъм и спорт. На това

...
Красива природа, поля, условия за екотуризъм и спорт. На това
Коментари Харесай

Кирил Николов-Дизела и повече от 200 души с благотворително бягане

Красива природа, поля, условия за екотуризъм и спорт. На това можете да се порадвате, в случай че посетите селата Братушково, Радуловци и Алдомировци, в община Сливница. Те обаче са застрашени от план за нова въглищна мина. Над 200 души обявиха, че не са съгласни природата на селата да бъде разрушена по този метод, като се включиха в „ Бягане за Радуловци. Надбягай мината “. Събитието се организира на 3 октомври и е в поддръжка на локалните хора и Община Сливница и е проведено от „ Грийнпийс “ – България.

" Къщите в селата Алдомировци, Радуловци, Бърложница и Братушково са на няколкостотин метра от мястото, където се възнамерява построяването на тази нова въглищна мина. Организираме „ Бягане за Радуловци “, с цел да надбягаме мината и да покажем, че въглищата нямат място в 21 век ", разяснява Меглена Антонова от „ Грийнпийс “ – България.

В бягането участваха над 130 души, измежду които професионалният бегач и ориентировач Кирил Николов – Дизела, който публично поддържа идеята, спечелилият на надпреварата „ Витоша 100 “ Ивайло Атанасов, олимпийската състезателка по ски тичане Антония Григорова, хора от региона на Сливница и още доста фенове бегачи и последователи на идеята. Класирането по чисто време може да бъде забелязано на уеб страницата на „ Грийнпийс “ – България.

" Имаме един от редките шансове да дадем гласа си авансово за нещо, което не харесваме, а не постфактум да протестираме, когато към този момент няма доста какво да се направи ", съобщи Кирил Николов – Дизела, професионален бегач, професионален планински бегач и ориентировач.

В региона на селата има екопътеки, язовир, подобаващ за водни спортове със уреди за упражняване на уейкборд, а Алдомировското тресавище, предпазена околност и дом на предпазени птици, също е наоколо. Свързаните с тях благоприятни условия за работа биха могли да бъдат отблъснати, в случай че мината бъде открита, а районът може да стане доста по-малко прелъстителен за бъдещите вложители.

След края на надпреварата се състоя и разчистване на трасето. Събитието е част от интернационална готовност за отбрана на климата. Активисти, локални общности и екологични организации дружно провеждат над 90 разнообразни акции в 26 страни и упорстват да се грижим за хората и планетата, която е наш дом. Снимки: Тихомира Методиева – Тихич/ " Грийнпийс " – България
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР