Красен Кралев Опълчението срещу законовите промени, инициирани от вицепремиера Валери

...
Красен Кралев Опълчението срещу законовите промени, инициирани от вицепремиера Валери
Коментари Харесай

И министър Кралев е разтревожен от промените за хазарта


Красен Кралев

Опълчението против законовите промени, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, за ограничение на рекламата на хазарт и продажбата на лотарийни билети, продължава да се разраства. В петък в хора на критиците се причисли и спортният министър Красен Кралев.

До момента планът срещна отпор от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО), голям брой спортни организации, в това число Българския футболен съюз (БФС), клубовете " Левски " и ЦСКА, волейболната федерация. Критики към измененията насочиха и известни артисти и спортисти като Захари Бахаров и Йордан Йовчев. Финансовият министър Владислав Горанов, който в началото твърдеше, че няма причина да се толерират неприятни обществени практики, преди дни се изрече, че " никой не е банкрутирал от това, че е изтъркал две билетчета " и че тематиката се истеризира.

" Не мога да скрия, че съм обезпокоен. Изключително добре разбирам моралните причини на вносителите на измененията в закона и ги споделям. Но ми се коства, че нещата тук са доста по-сложни, в сравнение с наподобяват на пръв взор. Много деликатно съм изчел всички причини на спортните федерации, на спортисти, на политици, на жителите в обществените мрежи. Много добре знам каква е ситуацията и настроението. В интерес на истината съм малко сюрпризиран, че всички разясняват главно последствията върху частния бранш. Като че ли се не помни фактът, че " Българският състезателен тотализатор " е най-големият спомоществовател на българския спорт ", сподели Кралев.

Министърът заяви, че бюджетът на спортното ведомство за тази година е малко над 75 млн. лева, като 27.5 млн. е планувано да влязат от БСТ.

" Това прави към 1/3 от бюджета за спорт. Тези пари са планувани на 1 януари, контрактувани са бюджетите на федерации, клубове, за семейства, за всеобщ спорт и така нататък Няма метод една такава възбрана да не се отрази на оборотите. Както на частните оператори, по този начин и на държавния оператор ", съобщи Кралев.

Оказа се, че той е направил и груби сметки на загубите от законопроекта.

" Бюджетът на тотализатора е към 160 млн. годишно. От тях 120 са от цифровите лотарийни игри и 40 млн. от моментните лотарийни игри, тъй наречените билетчета. Ако оборотът спадне примерно с 10%, а аз мисля, че ще е с доста повече, това ще докара до несъблюдение на нашия бюджет в размер близо 2.8 - 3 млн лв.. За нас това е голяма сума ", уточни Кралев.

В момента специалистите на министерството пишели мнението до Народното събрание.

Министърът акцентира, че всеки лев за спорт е скъп и за това би трябвало да се внимава доста какво ще се случи с БСТ.

" Разбирам моралните подбуди на сътрудниците, които са създали тези промени, само че българският спорт е извънредно доста подвластен от метода, по който работи БСТ. Цифрите, които изнесох, са оптимално прецизни и правилни и могат да ви дадат визия за това от къде са тези мои терзания и опасения ", добави Кралев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР