Краля на футбола Пеле пое по своя път към вечността!

...
Краля на футбола Пеле пое по своя път към вечността!
Коментари Харесай

Пеле пое към вечността, президентът на Бразилия го изпрати

Краля на футбола Пеле пое по своя път към вечността! Тленните му остатъци бяха положени в гробището " Некрополе Екуменика " в Сантос на частна гала. Преди това повече от 230 000 души, в това число президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, отдадоха респект на футболната легенда. Едсон Арантес до Насименто умря на 82-годишна възраст на 29-ти декември след дълга борба с рака. По този мотив в страната беше разгласен тридневен печал.

Поклонението се състоя на стадион " Вила Белмиро ", където футболистът игра близо две десетилетия с фланелката на локалния Сантос, и продължи 24 часа. Множество почитатели чакаха с часове, с цел да оплачат идола си. Сред формалните посетители е президентът на ФИФА Джани Инфантино, който даже си направи селфи пред ковчега, което докара до всеобщо негодуване в обществените мрежи.

Около 15,00 часа българско време през днешния ден тленните остатъци на Краля потеглиха към " Некрополе Екуменика ", Мемориалът се счита за най-високото отвесно гробище в света, съдържащо повече от 14 000 гробници.

Процесията мина по улиците на Сантос и около квартала, където живее 100-годишната му майка. Там се бе събрала голяма навалица, която очакваше ковчега с легендата. Именно къщата на родителите на Пеле в Сантос беше и последната спирта преди тялото да бъде отнесено на гробището.Както се очакваше Пеле беше положен в имот, който той персонално е закупил преди близо 20 години. Избрал е място на деветия етаж, защото татко му Дондиньо е играл с номер 9. Сега от там той ще " гледа " мачовете на обичания си клуб.

Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той започва професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния тим на Бразилия година по-късно. Участва на четири международни шампионати, печелейки три от тях - през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963. В добавка, той има 10 трофеи на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след отдръпването си, с цел да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977. Той приключва кариерата си в същата година в показателен мач сред Космос и Сантос на " Джайънтс Стейдиъм ".

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР