Краля на футбола Пеле пое по своя път към вечността!

...
Краля на футбола Пеле пое по своя път към вечността!
Коментари Харесай

Хиляди изпратиха Пеле в последния му път

Краля на футбола Пеле пое по своя път към вечността! Тленните му остатъци бяха положени в гробището " Некрополе Екуменика " в Сантос на частна гала. Преди това повече от 230 000 души, в това число президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, отдадоха респект на футболната легенда. Едсон Арантес до Насименто умря на 82-годишна възраст на 29-ти декември след дълга борба с рака. По този мотив в страната беше разгласен тридневен печал.

Поклонението се състоя на стадион " Вила Белмиро ", където футболистът игра близо две десетилетия с фланелката на локалния Сантос и продължи 24 часа. Множество почитатели чакаха с часове, с цел да оплачат идола си. Сред формалните посетители е президентът на ФИФА Джани Инфантино, който даже си направи селфи пред ковчега, което докара до всеобщо негодуване в обществените мрежи.

Около 15,00 часа българско време през днешния ден тленните остатъци на Краля потеглиха към " Некрополе Екуменика ", Мемориалът се счита за най-високото отвесно гробище в света, съдържащо повече от 14 000 гробници.

Процесията мина по улиците на Сантос и около квартала, където живее 100-годишната му майка. Там се бе събрала голяма навалица, която очакваше ковчега с легендата. Именно къщата на родителите на Пеле в Сантос беше и последната спирта преди тялото да бъде отнесено на гробището. Както се очакваше Пеле беше положен в имот, който той персонално е закупил преди близо 20 години. Избрал е място на деветия етаж, защото татко му Дондиньо е играл с номер 9. Сега от там той ще " гледа " мачовете на обичания си клуб.

Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той започва професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния тим на Бразилия година по-късно. Участва на четири международни шампионати, печелейки три от тях - през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи.

С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963. В добавка, той има 10 трофеи на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след отдръпването си, с цел да подпише с Ню Йорк Космос. Той приключва кариерата си през 1977 година в показателен мач сред Космос и Сантос на " Джайънтс Стейдиъм ".

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР