Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст в четвъртък, след

...
Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст в четвъртък, след
Коментари Харесай

И гейовете скърбят за кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II умря на 96-годишна възраст в четвъртък, откакто здравословното ѝ положение се утежни за доста малко време.

Тя бе най-дълго управлявалият монарх в английската история, като заемаше трона в продължение на 70 години, а годишнината беше маркирана с платинен празник през февруари. През седемте десетилетия, през които ръководи, тя наблюдаваше необятен политически и културен прогрес за ЛГБТ британците – от

декриминализирането на хомосексуалността до легализирането на еднополовите бракове, приемането на антидискриминационни закони и други

За разлика от Даяна, принц Уилям и Кейт Мидълтън, Елизабет II не е заявявала твърдо позицията си по ЛГБТ въпросите. Както е признато в монархията, кралица Елизабет II се придържа към “политически неутралитет ” и избягваше обществени мнения за правата на ЛГБТ общността. Въпреки това тя дава кралско единодушие за доста исторически законодателни актове в региона на ЛГБТ правата, с които ръководещият монарх утвърждава законодателни промени, и значително поддържа правата на ЛГБТ хората.

Миналият май кралицата разгласи, че възбраната на т.нар. конверсионна терапия ще бъде приоритет за държавното управление на Обединеното кралство.

Съобщението беше отпразнувано от ЛГБТ бранители, защото сходна възбрана се обсъждаше, откогато някогашният министър-председател Тереза Мей разгласи проектите си да забрани практиката през 2018 година В настоящия си тип обаче актуалната възбрана на конверсионната терапия не включва отбрана за транс хората – наредба, против която последните стачкуват.

През 2013 година Елизабет поддържа нова харта на британската Общност на нациите – асоциация на страни, които са най-вече някогашни английски колонии. “Ние се противопоставяме безкомпромисно на всяка форма на дискриминация “, се показва в хартата, “независимо дали тя се корени в пол, раса, цвят на кожата, изповедание, политически убеждения или други аргументи. ”

Мнозина възприеха последното като безмълвно утвърждение на правата на гей общността.

Други обаче акцентираха, че в хартата не се декларира категорично ангажимент към равенството на ЛГБТ хората, нито даже думите “гей ” или “лесбийка “, както заяви тогава Advocate.

По време на речта на кралицата през 2017 година Елизабет съобщи: “Моето държавно управление ще реализира по-нататъшен прогрес в битката с разликата в заплащането на дамите и мъжете и с дискриминирането против хората въз основа на тяхната раса, религия, пол, увреждане или полова ориентировка. ” Според наблюдатели това е първият път, в който кралицата загатва правата на ЛГБТ общността от 2003 година насам, когато тя дава обещание да поддържа законодателството по отношение на еднополовите партньорства.

Елтън Джон, ЛГБТ организации, културни дейци и политици изпратиха съболезнованията си след гибелта на кралицата. Елтън Джон написа в Instagram:

“Заедно с останалата част от нацията съм надълбоко тъжен от новината за кончината на Нейно Величество кралица Елизабет. ”

През 1954 година, две години откакто кралица Елизабет сяда на английския престол, британският математик, логик, криптоаналитик и компютърен академик Алън Тюринг се самоубива, откакто му е назначен курс за лекуване с женски хормони (по същедтво химическа кастрация) от лекари като опция на затвора  поради неговата хомосексуалност.

През 1958 година във Англия стартира акция за легализиране на хомосексуалността.

Правата на ЛГБТ за първи път стават известни след декриминализирането на половата интензивност сред мъжете през 1967 година в Англия и Уелс, а по-късно и в Шотландия и Северна Ирландия. 

През 1972 в Лондон се организира първият гей церемониал с едвам 1000 участници. Шествието продължава от площад Трафалгар до Хайд Парк.

От началото на 21-ви век поддръжката за правата на ЛГБТ нараства от ден на ден. Някои отбрани от дискриминация съществуват за ЛГБТ хората от 1999 година, само че бяха разширени във всички области според Закона за равенството от 2010 година Забраната за ЛГБТ лица да служат намерено във въоръжените сили е публично отстранена през 2016 година, макар че от 2000 година е в действие политика за неприлагане. Възрастта за единодушие (за секс — б.р.) беше изравнена на 16 години, без значение от половата ориентировка, през 2001 година

След като беше въведен през 80-те години, раздел 28, който забраняваше „ насърчаването на хомосексуалността “ от учебните заведения и локалните управляващи, беше анулиран през 2003 година

Транссексуалните хора имат опцията да аплайват за смяна на законния си пол от 2005 година насам. Същата година еднополовите двойки получиха правото да подписват гражданско партньорство, сходна правна конструкция на брака, а също и да осиновяват в Англия и Уелс. По-късно Шотландия последва правата за осиновяване на еднополови двойки през 2009 година и Северна Ирландия през 2013 година Еднополовите бракове са легализирани в Англия и Уелс и Шотландия през 2014 година и в Северна Ирландия през 2020 година

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР