Крал Чарлз печели от смъртта на хиляди хора в Северозападна

...
Крал Чарлз печели от смъртта на хиляди хора в Северозападна
Коментари Харесай

Разследване: Как крал Чарлз тайно печели от наследството на починали хора

Крал Чарлз печели от гибелта на хиляди хора в Северозападна Англия, чиито активи скрито се употребяват за възобновяване на търговски парцели, благосъстоятелност на краля. Това разкрива " Гардиън " в свое следствие.

Херцогство Ланкастър носи големи облаги на крал Чарлз III в размер на десетки милиони лири по силата на остаряла система, датираща от феодални времена.

То събира финансови активи, известни като bona vacantia, като прибира имуществото на хора, умряли, без да оставят категорично наследство или нямат близки родственици.

През последните 10 години то е събрало повече от 60 млн. паунда от тези средства.

След приспадане на разноските, приходите от bona vacantia би трябвало да се дават на благотворителни организации.

Оказвa се обаче, че единствено 15% от тези доходи отиват за дарения.

Вътрешни документи на херцогството, с които " Гардиън " разполага, разкриват по какъв начин средствата скрито се употребяват за поправки на парцели, които са благосъстоятелност на краля и се отдават чартърен за облага.

Херцогството наследява имущество bona vacantia от умряли хора, чийто финален прочут адрес е бил на територията на Ланкашърско графство, както е била известно през Средновековието.

Днес регионът включва Ланкашър и елементи от Мърсисайд, Голям Манчестър, Чешър и Къмбрия.
Имотите на краля, посочени в изтекли документи като отговарящи на изискванията за потребление на средствата, включват градски къщи, ваканционни парцели, селски вили, селскостопански здания, някогашна бензиностанция и хамбари, в това число един, употребен за улеснение на отстрела на фазани и яребици в Йоркшир.Модернизацията включва нови покриви, прозорци с двоен стъклопакет, котелни съоръжения и замяна на порти. В един от документите се загатва обновяването на остаряла плантация в Йоркшир, което оказва помощ за превръщането ѝ в жилище от висок клас.Друга рационализация оказва помощ за превръщането на селскостопанска постройка в търговски офиси.
Пренасочването на средства от bona vacantia по този метод се оказва финансово преимущество за кралското имение. Практиката спомага за повишение на рентабилността на парцелите чартърен, което индиректно облагодетелства краля. " Гардиън " разпознава десетки хора, чиито пари са трансферирани към наследствените имения на краля.

Бъкингамският замък отхвърля коментар. Говорител на херцогство Ланкастър показва, че след гибелта на майка си кралят е одобрил продължаването на политиката за потребление на парите на bona vacantia за " реституция и ремонт на здания, отговарящи на условията, за да бъдат предпазени и непокътнати за бъдещите генерации ".



По силата на бит, който се корени в Средновековието, две херцогства, принадлежащи на кралското семейство, могат да събират bona vacantia от покойници.
Едното е херцогство Корнуол, което генерира облаги за принца - престолонаследник. Чарлз управляваше херцогството до скоро, само че предходната година то мина към сина му, принц Уилям.Другото е херцогство Ланкастър, наследено от Чарлз от майка му, кралица Елизабет II, след гибелта й преди година. И двете херцогства са професионално ръководени империи за недвижими парцели, които стопанисват обработваеми земи, хотели, крепости, офиси, хранилища, магазини и градски парцели, в това число някои от най-хубавите първокласни парцели в Лондон.
Нито едно от двете херцогства не заплаща налог облага, което им дава доста комерсиално преимущество.

Те са се трансформирали в голям източник на средства за кралските особи, като през последните 60 години са генерирали облаги, равняващи се на повече от 1,2 милиарда паунда.

И двете херцогства настояват, че след приспадане на разноските парите се разпределят за благотворителни цели.

На уеб страницата на херцогство Ланкастър се показва, че " приходите " от bona vacantia отиват за три регистрирани благотворителни организации след приспадане на разноските. Въпреки това счетоводните доклади демонстрират, че единствено 15 % от 61 млн. паунда, събрани от bona vacantia през последното десетилетие, са били дарени на благотворителни организации.

Според източници на The Guardian тази процедура e набрала движение през май 2020 година, когато е въведена така наречен политика SA9. Тя дава на чиновниците на херцогството нови насоки защо може да се харчи bona vacantia.

Според SA9 средствата от bona vacantia могат да се употребяват за " публично богатство " за ремонт, възобновяване, опазване и отбрана на структурата на парцелите на херцогството, когато те са категоризирани като " културно завещание ".

Дефиницията обаче надалеч надвишава изброените здания, които са включени в Националния лист на културното завещание на Англия.

Имотите на херцогството също могат да аплайват за финансиране, в случай че съгласно формалните управляващи те са от " локално историческо значение ". Анализ на Guardian демонстрира, че SA9 e разрешила на районните управляващи да харчат bona vacantia за към половината от портфолиото си от парцели.

Налагат се някои ограничавания за метода, по който могат да бъдат изразходвани парите - да вземем за пример не разрешава потреблението им за кухненско обзавеждане, подови настилки и дребни електротехнически работи. Средствата обаче могат да се изразходват за ремонт на стени, основи, подове и комини, както и за замяна на порти, пренареждане на електрическата апаратура, хидроизолация или слагане на топлоизолация.

В документа от 2020 година, който обрисува политиката SA9, наподобява се признава непряката финансова изгода за монарха.Освен това дава отговор на въпроса кой е одобрил потреблението на парите наследените пари по този метод - кралица Елизабет II.

" Кралят удостовери, че парите от bona vacantia не би трябвало да се употребяват за персонална полза, а най-вече за подкрепяне на локалните общности, за запазване на устойчивостта и биоразнообразието на земята и за опазване на публичните и историческите парцели в именията на херцогство Ланкастър ", твърди представителят на херцогството.

Преди да разпредели bona vacantia на благотворителни организации, херцогството отделя пари във фонд за правосъдни искове, ако някой от претърпелите родственици предяви искания към наследството си.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР