Кръгла маса в чест на 175-та годишнина от рождението на

...
Кръгла маса в чест на 175-та годишнина от рождението на
Коментари Харесай

Ямбол ще почете 175-та годишнина от рождението на своя бунтовен син Георги Дражев

Кръгла маса в чест на 175-та годишнина от рождението на революционера Георги Дражев , ръководител на Ямболския революционен комитет и участник в Априлското въстание, ще се организира в 17:00 часа на 24 април, понеделник, в зала „ Съвременност “ на Културно-информационен център „ Безистен “ – Ямбол.

На форума ще вземат участие представители на Регионален исторически музей – Ямбол, Държавен списък – Ямбол, Регионална библиотека „ Г. С. “, Дружество на писателите – Ямбол.

На 26 април, когато е роден революционерът, ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на Георги Дражев и починалите във войните ямболци в 11:00 часа.
Организатори на паметните събития са Община Ямбол и Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и запаса „ Георги Дражев “, оповестиха от локалната администрация.

Георги Дражев Хаджигеоргиев е роден на 26 април 1848 година в Ямбол . Той е максимален наследник на Дражо Хаджигеоргиев, един от най-ревностните дейци в битката за българска култура и църковна самостоятелност в Ямбол и региона.

За идейното израстване на Георги Дражев огромна роля изиграва неговият преподавател Ради Колесов , разгорещен патриот и въстаник , който през 1856 година е писар в четата на фамозния Капитан Дядо Никола.

Другият преподавател, оказал му въздействие, е поетът Добри Чинтулов , оставил светла следа в българското Възраждане .

На 15 години Георги Дражев е задържан с татко си Дражо Хаджигеоргиев за присъединяване в църковната битка.

За малко време той се издига като една от централните фигури в битката против османската власт . Много ползотворно се оказва познанството му с Атанас Узунов, който през 1872 година му урежда среща с Васил Левски.

На 23 април 1873 година, Гергьовден по остарял жанр, в дома на Георги Дражев се събират забележителен брой патриотично настроени младежи под предлог, че ще честват имен ден. Родолюбците основават Ямболския революционен комитет и избират за ръководител Георги Дражев.

Следващите две години са изпълнени с усилена активност по подготовка на популацията от Ямбол и района за проведена битка .

През 1875 година градът е посетен от Стефан Стамболов , един от основните уредници на Старозагорското въстание, избухнало през месец септември същата година.

В навечерието на Априлското въстание Георги Дражев е основен уредник на националноосвободителното придвижване във Втори революционен окръг . Преди експлоадирането на въстанието Дражев е заставен да се укрива от османските управляващи, защото в дома му са открити оръжие и боеприпаси. Арестувани са татко му и брат му Ставри Дражев.

След експлоадирането на Априлското въстание се включва ефективно в битката. На 4 май 1876 година е формирана чета от млади българи от Ямбол и Сливен . В определения боен съвет са Стоил челник, Иларион Драгостинов, Георги Обретенов и Георги Дражев. При последвалите сражения с неведнъж превъзхождащия ги съперник четата е разгромена и разпръсната .

На 12 май ранените в боевете Георги Дражев и Стоил челник са хванати от потеря сред селата Бинкос и Близнец . Стоил челник отхвърля да върви и е погубен на място.

Дражев е откаран в Нова Загора, след това в Одрин. Осъден е на гибел от военнополеви съд. Връщат го назад в Ямбол и на 29 юни (11 юли нов стил) 1876 година е обесен против родната си къща. Неговите последни думи са: „ Възкресни, България! “ .

На Георги Дражев е кръстено село Дражево, община Тунджа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР