Коя е най-полезната напитка за утоляване на жаждата? Водата, разбира

...
Коя е най-полезната напитка за утоляване на жаждата? Водата, разбира
Коментари Харесай

Защо и колко вода трябва да пият децата и защо да избягваме минералната

Коя е най-полезната напитка за утоляване на жаждата? Водата, несъмнено! Не съдържа нездравословните подсладители на газираните питиета. Добре е да избирате филтрирана вода пред минералната, която е най-масовото желание, само че може да бъде нездравословна. По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България потреблението на минерална вода се усилва с 12-15 % годишно.  Консумацията на минерална вода с високо наличие на флуор може да е рискова за здравето. Погрижете се децата ви да пият задоволително вода, само че най-добре от кранчето вкъщи с филтър за филтриране.

Колко вода би трябвало да пият децата?

Препоръчителните дневни дози са:

  • 5 чаши (1 литър) за деца сред 5- и 8-годишна възраст
  • 7 чаши (1.5 л) за деца сред 9- и 12-годишна възраст
  • 8 to 10 чаши (2 л) за деца над 13-годишна възраст 

Когато е доста топло или детето ви спортува, нужното количество вода се усилва. При дейна физическа активност е доста значимо да не се дехидратирате, което води до главоболие и повсеместен дискомфорт. Препоръчително е да се пият на постоянно дребни глътки в продължение на целия ден, а не огромно количество едновременно чак когато почувстваме жадност.

Ето по какъв начин вие и децата ви да пиете повече вода:

  • Носете постоянно вода със себе си, когато излизате на открито.
  • През лятото пъхнете бутилка заледена вода в плика си за обяд.
  • Дръжте бутилка вода в хладилника през лятото, а през зимата пийте топла вода или вода със стайна температура.
  • Ако пиете газирани питиета, сипвайте ги в дребни чаши, с цел да не утолявате жаждата си с тях.

Плодовите сокове, които съдържа витамин C постоянно се възприема като здравословен избор на напитка. Само че соковете съдържат прекомерно доста захар, консерванти и подсладители. В 250 мл ябълков сок от кутия се съдържат почти 6 чаени лъжички захар! А какво остава за газираните питиета! Ако изпивате да вземем за пример по едно кенче кока-кола дневно, доставяте 18 кг захар към организма си на година!

Учените са потвърдили, че при деца на възраст сред 4- и 12-годишна възраст, които изпиват 500 мл дневно плодов сок или газирани питиета, съществува два пъти по-голяма възможност да имат наднормено тегло, което от своя страна води до редица здравословни проблеми.

Решението е просто - изберете водата!

Цветелина Велчева по материали от

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР