Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта

Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта ...

Игри за власт: Кой управлява Либия?.

Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта расте, разменят се декларации и обвинения, а Халифа Хафтар обяви, че разполага "с мандат от народа", за да поеме управлението в раздираната от противоречия държава.
"Либийската национална армия (ЛНА) не се интересува от позициите на другите държави по отношение на изявленията на своя командир Халифа Хафтар, който по-рано каза, че се оттегля от по-ранните политически споразумения, защото "разполага с мандат от народа" да управлява. Това заяви официалният говорител на ЛНА Ахмад Мисмари, цитиран от РИА Новости.
Припомняме, че командирът на ЛНА Халифа Хафтар, обяви в понеделник (27 април), че се оттегля от политическото споразумение, което доведе до сформирането на правителството на националното съгласие, базирано в Триполи. Той каза, че управлението на страната преминава към армията (към неговата армия - бел. ред.).
Според представителя на ЛНА речта на Халифа Хафтар е била адресирана до либийския народ, а не до международната общност или друга държава. Мисмари заяви, че ЛНА "не иска нито одобрението, нито критиките от другите страни". Той също така отбеляза, че изявлението на Хафтар е предизвикано от искането на либийското общество, което по думите му моли армията да се намеси и да въведе ред в сферата на сигурността.
"Ние не знаем и всъщност не искаме да знаем какви позиции имат (чуждите страни - бел. ред.), независимо дали те ни подкрепят, или не - това е друг въпрос. Основното е да бъдем убедени, че решението е общо за цялата страна", каза Мисмари, отбелязва още агенция "Фокус".

В коментар на ООН за изявленията на Халифа Хафтар се казва, че либийското политическо споразумение и правителството в Триполи, както и предвидените към него институции, са единствените, които разполагат с международно признание. Европейският съюз отбеляза, че едностранните действия на Хафтар няма да допринесат за постигане на примирие в тази страна. 
Посолството на САЩ в Либия заяви, че Вашингтон съжалява, че командирът на ЛНА смята, че промените в политическата структура на Либия могат да бъдат наложени с едностранно изявление.
Руският външен министър Сергей Лавров също каза, че Москва не одобрява и е изненадана от последното изявление на ръководителя на ЛНА Халифа Хафтар.
Знаете, гражданската война в Либия се разрази с нови сили след като Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 година, като тогава се обособиха две правителства страната - в Тобрук и в Триполи. Хафтар, който застава зад кабинета в Тобрук, разполага с подкрепата на Египет и Обединените арабски емирства, докато правителството в Триполи е признато от ООН.
Темата продължава и в тези материали.

Източник: actualno.com