Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта

...
Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта
Коментари Харесай

Игри за власт: Кой управлява Либия?

Кой поема властта в Либия? Напрежението сред страните в спора пораства, разменят се заявления и обвинявания, а Халифа Хафтар разгласи, че разполага " с мандат от народа ", с цел да поеме ръководството в раздираната от несъгласия страна.
" Либийската национална войска (ЛНА) не се интересува от позициите на другите страни във връзка с изказванията на своя пълководец Халифа Хафтар, който по-рано сподели, че се отдръпва от по-ранните политически съглашения, тъй като " разполага с мандат от народа " да ръководи. Това съобщи формалният представител на ЛНА Ахмад Мисмари, представен от РИА Новости.
Припомняме, че командирът на ЛНА Халифа Хафтар, разгласи в понеделник (27 април), че се отдръпва от политическото съглашение, което докара до сформирането на държавното управление на националното единодушие, основано в Триполи. Той сподели, че ръководството на страната минава към армията (към неговата войска - бел. ред.).
Според представителя на ЛНА речта на Халифа Хафтар е била адресирана до либийския народ, а не до интернационалната общественост или друга страна. Мисмари съобщи, че ЛНА " не желае нито утвърждението, нито рецензиите от другите страни ". Той също по този начин означи, че изказването на Хафтар е провокирано от настояването на либийското общество, което по думите му моли армията да се намеси и да вкара ред в областта на сигурността.
" Ние не знаем и в действителност не желаеме да знаем какви позиции имат (чуждите страни - бел. ред.), без значение дали те ни поддържат, или не - това е различен въпрос. Основното е да бъдем уверени, че решението е общо за цялата страна ", сподели Мисмари, отбелязва още организация " Фокус ".

В коментар на Организация на обединените нации за изказванията на Халифа Хафтар се споделя, че либийското политическо съглашение и държавното управление в Триполи, както и плануваните към него институции, са единствените, които разполагат с интернационално самопризнание. Европейският съюз означи, че едностранните дейности на Хафтар няма да допринесат за реализиране на помирение в тази страна. 
Посолството на Съединени американски щати в Либия съобщи, че Вашингтон съжалява, че командирът на ЛНА счита, че измененията в политическата конструкция на Либия могат да бъдат наложени с едностранно изказване.
Руският външен министър Сергей Лавров също сподели, че Москва не утвърждава и е сюрпризирана от последното изказване на ръководителя на ЛНА Халифа Хафтар.
Знаете, гражданската война в Либия се развихри с нови сили откакто Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 година, като тогава се обособиха две държавни управления страната - в Тобрук и в Триполи. Хафтар, който застава зад кабинета в Тобрук, разполага с поддръжката на Египет и Обединените арабски емирства, до момента в който държавното управление в Триполи е прието от Организация на обединените нации.
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР