Кой не употребява парфюми? Всеки има любими аромат и марка.

...
Кой не употребява парфюми? Всеки има любими аромат и марка.
Коментари Харесай

Алергия от парфюми – когато ароматът ни вреди


Кой не използва парфюми? Всеки има обичани мирис и марка. Някои дами и мъже употребяват дезодорант, настрана си поставят тоалетна вода или парфюм. Но другите им съставки могат да раздразнят кожата, а от време на време да доведат и до по-сериозни проблеми.

Проучване на университета в Синсинати демонстрира, че един на трима души има здравословен проблем, провокиран от използуване на изкуствени аромати, а един на 20 души е алергичен към тези съставки. Ако имаме събреж по кожата, астма, алергия, мощно главоболие или замаяност, даже намалено либидо, то тогава би трябвало да потърсим дали повода не е в някой от ароматите в козметиката (или мокри кърпички, препарати за почистване).

Чувствителността към изкуствени аромати може да се развие във всяка възраст, твърди Нийл Као, алерголог и имунолог от Грийнвил, Южна Каролина. Той разяснява, че някои аромати са доста по-силни и съсредоточени спрямо тези в природата. Затова на организма му е доста мъчно да разпознае техните молекули и му е по-лесно да ги пренебрегва.

Съществува по този начин наречената контактна алергия – към парфюми, тоалетни води и друга козметика с по-тежки съставки, която при допир с кожата отключва болести като дерматит и екзема.

Кожата сърби, зачервява се и се напуква под въздействието на съответни молекули.

Но от време на време реакцията не се появява незабавно. Първоначално тялото не реагира при конфликта му със мощната миризма. То единствено я запомня и казусът се появява едвам откакто използваме още веднъж същия мирис. Този „ отговор “ на организма е друг при всеки един. Ако имаме проблеми при потреблението на съответен неестествен мирис, те ще се задълбочат, в случай че не го сменим с различен. Лекарите поучават хората с сходни недоволства да употребяват естествени артикули без спомагателни аромати, даже козметика за бебета и деца, която е по-щадяща за кожата.

При алергиите организмът има нараснала сензитивност към субстанции от околната среда, които се назовават алергени. Най-често това са полени от дървета и растенията, някои типове храни, до момента в който свръхчувствителността на тялото към някои аромати е по-скоро на химична основа. Просто парфюмерийната промишленост се развива и в състава на от ден на ден артикули влизат синтетични частици. Те могат да възпалят горните дихателни пътища дотам, че да основат проблеми и на хората, които не са алергични. От друга страна някои ароматизиранби артикули като салфетки, мокри кърпички, могат да намалят Ph-то в тялото.

Свързани публикации.. Съставки в парфюмите въздействат на хормоните ни 0 Съставки в парфюмите водят до алергии 0 20% от българите са уязвими към пролетна алергия 0

Има редица проби за алергии, само че от време на време даже те мъчно могат да открият какво тъкмо провокира зачервяването, сърбежа или мигрената ни. Алерголозите поучават да се самонаблюдаваме обширно за няколко дни и да преценим какво от тоалетните ни такъми може да ни вреди. Глицерин, сулфати и формалдехид са съставките в козметиката, които най-често водят до сходни алергии. На първо време може да почистим прахта у дома и да проверим дали в препарата за под или в този за плочките в банята няма някоя съставна част, към, която кожата да реагира негативно. Може един ден да си сложим тоалетна вода и следим дали ще ни заболи глава, на другия да използваме парфюм и да следим трансформира ли се кожата... Ако си водим бележки, сами ще стигнем до дразнителя.

Едно е ясно- при появяването на проблеми е добре да употребяваме козметика с натурални съставки.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР