Ковид тестовете да бъдат безплатнии да се създават специализирани болници

...
Ковид тестовете да бъдат безплатнии да се създават специализирани болници
Коментари Харесай

БСП настоя тестовете за COVID да бъдат безплатни за всички


Ковид тестванията да бъдат безплатнии да се основават профилирани лечебни заведения за лекуване само на коронавирус пациенти. За това настояха от парламентарната група на Българска социалистическа партия в декларация. Днес пред депутатите отчет изнесе здравният министър проф. Костадин Ангелов. По искане на левицата той показа пред народните представители подробна информация за ограниченията на властта от началото на епидемията.

Министърът напомни, че през лятото е бил направен и проект за деяние, както и основаването на съответна организация за ограничение на разпространяването на болестта. Там били разиграни и разнообразни сюжети за деяние при епидемиологичната конюнктура.

Тези сюжети са за интервали от 14-дневна заболеваемост, регистрира министър Ангелов. Имало и четвърти сюжет, който включвал триажни фургони, увеличение на болничния потенциал с 20% и определянето на лечебни заведения, които да отделят най-малко 50% за лекуване на инфектирани с коронавирус пациенти.

Въвеждането на ограниченията може да става на териториален принцип или на народен. Това става със заповед на основния държавен здравен контрольор. Дейността на центровете на Спешна помощ се подкрепя и координира с преднамерено основани центрове на локално равнище, напомни още министърът на опазването на здравето.

Той заяви и, че най-вече са инфектираните в дейна възраст сред 30 и 69 години.

В осъществяване на проекта се планува да се дават 50 млн. лева за лечебни заведения, които ще обезпечат над 50% от потенциала си за лекуване на коронавирусно инфектирани, напомни на депутатите здравният министър.

За най-малко 6 месеца системата е обезпечена със алкохол, дезинфектанти и персонални защитни средства, заяви Ангелов.

Проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия прочете декларация след изявлението на министъра. Социалистите считат, че бързите тестванията би трябвало да бъдат безвъзмездни за всички български жители и да бъдат основани изнесени пунктове, които хората могат да посещават без никакви терзания и заплаха за тях, предвид на това да се подреждат на опашки от 200-300 души. Това беше основано в други страни в Европа, в този момент беше основано в Словакия. Затова ние настояваме това да се случи - тези пари да бъдат отделени. Много пъти беше заявявано, че има пари в страната, а това не са извънредно доста огромни средства сподели проф. Михайлов.

На второ място – натикването във всяка болница на Ковид отделения и на Ковид пациенти основава условия да бъдат от ден на ден и повече заразявани сътрудници от медицинския личен състав, предизвести депутатът.

Процентът на инфектиран медицински личен състав сега е доста висок. Затова нашето предложение е да бъдат основани лечебни заведения, които да се занимават единствено с Ковид инфекции. Такъв образец има в света и този образец е сполучлив. Той беше натрапен и по този начин бяха овладени и бяха непокътнати здравето и живота на експерти, които работят в здравната мрежа, добави той концепцията на социалистите.

И на трето място -трябва да се организира от страната еднасериозна огромна разяснителна акция, която да показа действителните параметри на тази зараза в българското общество. Не да се приказват небивалици – нито за форми на лекуване, които не за потвърдено ефикасни, нито за проценти на смъртност, които не са правилни. Тъй като тази суматоха се сътвори изцяло изкуствено в българската нация и в този момент ние черпим плодовете на тази суматоха, се споделя още в декларацията на левицата.

Молим всичко това да бъде изпълнено в полза на българските жители, защото в противоположен случай нещата ще продължат да се задълбочават и ще стигнем до равнищата, за които говореше в своето изявление проф. Ангелов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР