Косовско-албанските власти в Прищина са подготвили план за тиха окупация

...
Косовско-албанските власти в Прищина са подготвили план за тиха окупация
Коментари Харесай

Вучич обвини Прищина, че готви тиха окупация на Северно Косово

Косовско-албанските управляващи в Прищина са подготвили проект за " тиха окупация " на северната част на Косово, където доминира сръбското население, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич.

Днес сръбският държавен глава посети откриването на фабрика в град Пожаревац в централната част на страната. Той съобщи пред събралите се жители, че Белград получава " нови неприятни вести от Косово ".

" Албанците се пробват скрито да завладеят и окупират Северно Косово и Метохия благодарение на подкрепящите ги сили от Квинтата (САЩ, Англия, Германия, Франция, Италия - бел. ред.), тихомълком. Техният така наречен министър на вътрешните работи желае цялостен надзор над езерото (акумулиращо за водноелектрическата централа - бел.ред.) Газиводе, което би означавало още едно нарушаване на споразуменията от Брюксел ", съобщи Вучич пред събралите се.

Той напомни, че съгласно постигнатите по-рано съглашения специфичните елементи на Министерството на вътрешните работи на Косово не могат да влизат в Северно Косово без разрешението на ръководителите на общините, до момента в който постоянните полицейски сили там са формирани най-вече от локални сърби.

" Ако помолите хората в Брюксел да им повлияят да не вършат нищо против сръбския народ, те ще ви кажат, че всичко е наред. Ще предупредя и едните, и другите: повече няма да ги апелирам да не го вършат. Сръбският народ няма да търпи повече принуждение или нарушение на интернационалното право ", акцентира сръбският водач.

С посредничеството на Европейски Съюз Белград и Прищина реализираха на 27 август компромис по отношение на сръбските и албанските пунктове за прекосяване от Централна Сърбия в Косово със сръбски и косовски албански персонални карти. В същото време на контролно-пропускателните пунктове беше обяснено, че потреблението на издадените от Прищина персонални карти е само по на практика аргументи, с цел да се облекчи персоналният живот, и не може да се пояснява като признание от страна на Белград на едностранната декларация за самостоятелност на Косово.

В същото време управляващите в Прищина изискват от локалните сърби да пререгистрират до 31 октомври колите с регистрационни номера, издадени от сръбските управляващи с буквите " KM ", в табели със признака на Косово „ РКС “.

На 4 юли министър председателят на Косово Албин Курти прикани сърбите, живеещи в провинцията, да пререгистрират колите си по документите до 30 септември " в името на върховенството на закона ". Според Курти, с цел да се улесни процедурата, колите няма да бъдат подлагани на спомагателна митническа процедура. Той я назова огромна отстъпка, като се има поради, че митническата такса за един автомобил е приблизително към 5 хиляди евро, също така регистрацията няма да изисква механически обзор, а общините могат да се откажат от таксата от 10 евро. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР