Косово ще кандидатства за членство в ЕС до края на

...
Косово ще кандидатства за членство в ЕС до края на
Коментари Харесай

Косово ще кандидатства за членство в ЕС през тази година

Косово ще кандидатства за участие в Европейски Съюз до края на 2022 година, заяви във вторник външният министър Доника Гервала. Косово ще бъде последната от шестте страни от Западните Балкани, която ще подаде документи за участие в блока.

„ Смятаме, че Косово дава отговор на всички предпоставки, с цел да получи формален статут на претендент “, сподели Гервала.

За да получи Косово статут на кандидатка, Европейската комисия и 27-те държави-членки би трябвало да дадат своето единомислещо утвърждение.

Най-големият проблем с Косово е, че Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия не признават независимостта на страната.

Косово кандидатства за участие в Съвета на Европа през май, следвайки рекомендацията на Европейската самодейност за непоклатимост (ESU). Страната също разгласи желанието си да кандидатства за програмата на НАТО „ Партньорство за мир “, само че още веднъж това евентуално ще срещне спънки, защото се изисква единогласие от членовете.

На този декор президентът на Сърбия Александър Вучич даде обещание в никакъв случай да не признае Косово като самостоятелна страна и заплашва да отговори на всеки опит на Косово да се утвърди като самостоятелен индивид на интернационалното право.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР