Косово съобщи в неделя за смъртта на полицай и раняването

...
Косово съобщи в неделя за смъртта на полицай и раняването
Коментари Харесай

Престъпно и терористично. Полицай е убит в Северно Косово

Косово заяви в неделя за гибелта на служител на реда и раняването на различен рано сутринта в популации с етнически сърби регион в северната част на страната.

Новината идва, откакто по-рано през май и юни в Северно Косово имаше безредици. Поводът беше, че министър председателят на Албания Албин Курти подцени външните предизвестия и се опита да назначи със мощ четирима кметове в най-вече сръбски северни общини след бойкотирани частични избори за заемане на постове, освободени от протестиращи сърби.

Възникналото вследствие на това напрежение, при което от КФОР на НАТО и някои протестиращи етнически сърби.

В неделя министър председателят Курти назова случилото се през нощта " незаконно и терористично деяние ". По негови думи към 3:00 ч. сутринта в Банска, община Звечан, е почнала престрелка сред полицията и " експерти с маски и въоръжени с тежки оръжия ".

Курти упрекна " проведената престъпност с политическа, финансова и логическа поддръжка от формален Белград ", като сподели, че тя " нападна нашата страна ".

По-късно в изказване на косовската полиция беше доказана гибелта на един служител на реда и раняването на още двама.

В него се споделя, че двамата ранени служители на реда са били трансферирани в болница в Прищина с пострадвания, които не заплашват живота им.

Лекар от локално здравно заведение заяви за балканската работа на Радио Свободна Европа (RFE/RL), че лекарите са извадили шрапнел от граната от гърдите и ръката на един от ранените служители на реда.

Полицията твърди, че чиновниците ѝ от време на време стават цел на набези от страна на проведени въоръжени групи в региона.

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на някогашната си провинция, в която живеят най-вече етнически албанци. Много сърби в Косово са останали подвластни от така наречен паралелни структури, които Прищина счита за противозаконни.

Звечан е една от четирите най-вече сръбски общини, в които през май избухнаха безредици след бойкотиране на изборите и опити на Прищина принудително да назначи локални чиновници от етнически албанци.

Местните сърби от време на време блокират пътища и правят други прояви на непокорство на косовските управляващи в северните региони.

В изказване на косовската полиция се споделя, че три единици за бързо реагиране " са срещнали опозиция от няколко разнообразни позиции ", до момента в който са реагирали към 2:30 ч. на откриването на два необозначени тежкотоварни автомобила, които са блокирали мост, водещ към Банска. В известието се споделя, че те са били обстрелвани " с боеприпас от огнестрелни оръжия, в това число ръчни гранати ".

Западните медиатори в договарянията със Сърбия и Косово алармират за отчаяние, защото договарянията този месец, в които взе участие и сръбският президент Александър Вучич, не съумяха да реализират пробив в диалозите за нормализиране на ситуацията.

Тези диалози са част от десетилетния дипломатически блян на Съединени американски щати и Европейски Съюз към официализиране на връзките и коригиране на последствията от войните в региона през 90-те години, след разпадането на Югославия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР