Косово е на прага на енергиен колапс поради резерв от

...
Косово е на прага на енергиен колапс поради резерв от
Коментари Харесай

Косово е пред енергиен колапс въпреки богатите находища на въглища

Косово е на прага на енергиен колапс заради запас от въглища за единствено две седмици, осведоми организация " Ройтерс ".

Косово има повече от 14 милиарда тона лигнитни въглища, което слага страната на пето място в света, само че все пак е насила да употребява запасите си, с цел да зарежда двете си енергийни централи. Причината е, че държавното управление не съумя да вземе частни парцели, с цел да получи достъп до находищата.

Държавната енергийна компания КЕК е належащо да придобие 52 хектара частни парцели, с цел да получи достъп до залежи на лигнитни въглища, само че притежателите желаят повече пари, нужни им, с цел да се заселят на друго място.

Преди три години, когато от енергийната компания уведомиха притежателите на къщи, че им е нужна земята им, в региона имаше 99 къщи. Междувременно обаче бяха издигнати още 120 къщи с вярата за облага при отчуждаване на земите.

Средствата, нужни за отчуждаване на земите, които в началото бяха в размер на 4.5 милиона евро, в този момент набъбнаха до 15.5 милиона евро и би трябвало да бъдат платени от КЕК.

" На цената и изискванията, които ми оферират, не желая да напущам къщата си. Може да ме извлекат от нея единствено със мощ ", споделя локален гражданин. " Ще работим на цялостен потенциал единствено за още две седмици ", уточни изпълнителният шеф на КЕК. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР