Космосът е необятна шир от мистерии и небесни тела, а

...
Космосът е необятна шир от мистерии и небесни тела, а
Коментари Харесай

Зрелищно шоу: Астероид ще прелети край Земята със зашеметяваща скорост

К осмосът е необятна простор от мистерии и небесни тела, а измежду тях са и метеоритите - остатъци от ранната Слънчева система, които не престават да обикалят край нас. Един подобен метеорит, наименуван 2024 EU4, е привлякъл вниманието на бдителните очи на НАСА. Съобщава се, че тази солидна галактическа канара се намира на траектория, която ще я приближи обезпокоително до Земята на 23 март 2024 година, движейки се със зашеметяващата скорост от 101 885 километра в час.  

Астероидите постоянно се срещат в околоземната орбита. Планетата ни постоянно се сблъсква с тези скалисти образования, само че това, което прави 2024 EU4 незабравим, е големият му размер и близостта на приближаването му до Земята.  Центърът за проучване на близки обекти на НАСА, претрупан с следенето на близки до Земята обекти (ОСЗ), следи от близко 2024 EU4 като част от задачата си за идентифициране и понижаване на евентуалните закани от конфликт с метеорит. 

Размерът на метеорита се прави оценка на 128 метра и е категоризиран като евентуално рисков обект. Въпреки това скоростта, с която се движи към Земята, повдига редица въпроси. Със скорост 101 885 километра в час 2024 EU4 се движи с почти една трета от скоростта на светлината. Тази скорост е освен впечатляваща, само че и съставлява съществено предизвикателство за възможни задачи за отклонение на метеорита, в случай че те се окажат нужни. 

Лабораторията за реактивно придвижване (JPL) на НАСА употребява своите усъвършенствани системи за следене, с цел да следи пътя на 2024 EU4. Според техните калкулации метеоритът ще направи най-близкото си доближаване до Земята на посочената дата, (23 март 2024 г.) само че се чака да премине безвредно около нашата планета без произшествия. Предвижда се дистанцията на най-близкото му доближаване да бъде много отвън орбитата на Луната, което подсигурява, че няма да има риск от конфликт. Наблюдението на 2024 EU4 е доказателство за опциите на НАСА в региона на планетарната отбрана. Агенцията употребява композиция от наземни телескопи и галактически обсерватории за следене на метеоритите. В случая с 2024 EU4 събраните данни освен ще дадат визия за физическите свойства на метеорита, само че и ще подобрят разбирането ни за неговата орбита.  

Общественият интерес към метеоритите набъбна през последните години, частично с помощта на холивудските блокбъстъри и засиленото медийно отразяване на галактическите проучвания. Въпреки че концепцията за конфликт с метеорит може да бъде притеснителна, продължаващите старания на НАСА в региона на планетарната отбрана подсигуряват спокойствието на жителите на Земята. Работата на НАСА подсигурява, че метеорити като 2024 EU4 се следят и учат, което понижава несигурността и страха, свързани с тези небесни “скитници ”. Докато 2024 EU4 се доближава, той припомня за динамичната природа на нашата Слънчева система. Той акцентира смисъла на непрекъснатите вложения в галактическата просвета и планетарната отбрана. 

Засега можем да се успокоим, като знаем, че EU4 през 2024 година ще бъде единствено зрелищно шоу за астрономите и скъп източник на научни данни, защото НАСА продължава да следи небето от името на всички поданици на Земята. 

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР