Космическият телескоп на НАСА “Тес бе изстрелян на 18-ти април

...
Космическият телескоп на НАСА “Тес бе изстрелян на 18-ти април
Коментари Харесай

Американският космически телескоп Тес отбеляза една година работа в космоса

Космическият телескоп на НАСА “Тес ” бе изстрелян на 18-ти април 2018-та година чрез ракетата на СпейсЕкс “Фолкън 9 ”. През месец юли 2018-та той стартира своята съществена научна задача. Днес, година по-късно, равносметката е следната: телескопът е разкрил общо 21 извънслънчеви планети и е събрал данни още за свръхнови, черни дупки и други астрономически феномени. 

На 18-ти юли “Тес ” завърши с картографирането на южните съзвездия, след което насочи камерите си към северните. Когато и техните наблюдения приключат през 2020-та година, телескопът ще е картографирал към три четвърти от небето.

Напомням на читателите, че “Тес ” търси извънслънчеви планети въз основата на така наречен пасажен способ – т.е. той следи за периодически съмнения в яркостта на звездите, които се предизвикват от преминаващите пред тях планети. Телескопът учи звезди, които се намират на разстояние до 300 светлинни години от Земята – т.е. той открива най-близките до нас извънслънчеви планети.

“Предишният телескоп “Кеплер ” направи удивително изобретение – приблизително видяно, във всяка звездна система има една или няколко планети ”, оповестява Пади Бойд, академик от галактическия център на НАСА “Годард ”. “Телескопът “Тес ” прави идната стъпка. Ако планетите в действителност са на всички места, дано да открием тези, които обикалят към близкоразположените до нас ярки звезди, защото те ще бъдат тези, подложени на по-нататъшни изследвания посредством наземни и галактически телескопи, както и чрез идващото потомство от научни принадлежности, които ще се употребяват за десетилетия напред ”. 

Планетите, открити от “Тес ” до този миг, са с размери от 80% от този на Земята до газови колоси, сравними с Юпитер и Сатурн и даже по-големи от тях. Подобно на “Кеплер ”, по този начин и “Тес ” съумява да открие множество планети, които са по-големи от Земята, само че по-малки от Нептун. 

Освен планети, галактическият телескоп “Тес ” откри за пръв път данни и за съществуването на комети към друга звезда: в тази ситуация това е Beta Pictoris, която се намира на 63 светлинни години от нас. Астрономите бяха в положение да открият съществуването на три обекта, които са прекомерно дребни, с цел да са планети и които имат блестящо завършени опашки. Не на последно място, телескопът е следил шест свръхнови в разнообразни галактики, които по-късно бяха доказани и от наземни галактически телескопи. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР