Космическата сонда Джуно“ на NASA направи едни от най-близките снимки

...
Космическата сонда Джуно“ на NASA направи едни от най-близките снимки
Коментари Харесай

“Джуно“ направи едни от най-близките и детайлни снимки на Ганимед, спътника на Юпитер

Космическата сонда „ Джуно “ на NASA направи едни от най-близките фотоси на Ганимед, които сме виждали от десетилетия насам. И те разкриват повърхността на този мразовит сателит на Юпитер в неподозирани елементи.

Ганимед е най-големият сателит в Слънчевата система – по-голям даже и от Меркурий. Той разполага със свое лично магнитно поле, с ядро, богато на желязо, и с цялостен под земята океан, който евентуално съдържа повече вода от всички океани на Земята. Това несъмнено е свят, който си коства да бъде изучен.

Основната задача на „ Джуно “ е да надникне навътре в Юпитер. Сондата към този момент направи някои в действителност впечатляващи фотоси на газовия колос, само че по време на своите прелитания тя хвърля по едно око и на множеството му спътници. На 7 юни „ Джуно “ прелетя над Ганимед и направи няколко фотографии. Първата е на така наречен JunoCam и демонстрира ледената повърхнина през зелен филтър – тя разкрива кратери и даже тектоничните характерности на галактическото тяло. Резолюцията на изображението е към 1 км на пиксел.

Тази фотография на Ганимед е направена от JunoCam на „ Джуно “ на 7 юни 2021-ва. Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

„ Джуно “ снима съвсем цялата страна на обхванатия от замръзнала вода сателит. „ Никой различен галактически уред не се е доближавал толкоз покрай гигантския сателит от десетилетие насам – разяснява Скот Болтън. – Ще отнеме известно време, до момента в който създадем съответните научни изводи. Междувременно можем да се насладим на това небесно знамение.

Скоро евентуално ще забележим не по-малко впечатляващи фотоси и със червени, и със сини филтри, основани от специалистите на NASA. Те ще ни дават един пъстър портрет на спътника.

„ Джуно “ направи не по-малко чудесна снимка и на нощната страна на спътника, където светлината, отразявана от Юпитер, е била задоволително мощна, че да освети Ганимед и да разреши на навигационната камера Stellar Reference Unit на апарата да направи фотография.

„ Тъмната страна “ на Ганимед, снимана от Stellar Reference Unit на “Джуно “ на 7 юни 2021-ва. Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР