Космическата ракета на СпейсЕкс “Фолкън 9 се върна в експлоатация

...
Космическата ракета на СпейсЕкс “Фолкън 9 се върна в експлоатация
Коментари Харесай

Успех! Ракетата Фолкън 9 се върна в експлоатация след благополучно изстрелване, последвано от кацане на първата степен върху плаваща платформа!

Космическата ракета на СпейсЕкс “Фолкън 9 ” се върна в употреба след сполучливо изстрелване през днешния ден, в 19:54 ч. българско време.

Това бе първото изстрелване на ракета след повредата през септември предходната година. Тогава “Фолкън 9 ” напълно ненадейно експлодира на стартовата площадка по време на наземен тест. В рамките на по-нататъшното следствие беше открито, че повода за повредата е било структурно увреждане на системата за подаване на хелий в резервоара с течен О2 на втората степен. Макар че подобен вид случай не се възприема като повреда по време на полет, той въпреки всичко докара до загубата на спътника Amos 6.

По време на днешния полет всичко мина обикновено и десетте информационни спътника Iridium NEXT бяха наред изведени в околоземна орбита.

Освен сполучливото изстрелване има и още един мотив за наслада. Осем минути след началото на полета първата степен на ракетата “Фолкън 9 ” се завърна наред върху плаваща платформа в Тихия океан. Отново подсещам, че огромната цел на Илон Мъск, харизматичния създател на компания СпейсЕкс, е да направи ракетите си изцяло възвращаеми. Ако тя бъде реализирана, цените на изстрелванията могат да спаднат в пъти. Това би довело до масовизация на галактическите полети и вероятно до отварянето на цялата Слънчева система за асимилиране и колонизация.

За спомагателни вести: SpaceX Twitter

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР