Корветата Бодри“ от българските ВМС отплава днес от Варна за

...
Корветата Бодри“ от българските ВМС отплава днес от Варна за
Коментари Харесай

Корветата „Бодри“ се включи във военното учението „Sea Breeze 2021”, което изнервя Русия |

Корветата „ Бодри “ от българските Военноморски сили отплава през днешния ден от Варна за присъединяване в интернационалното обучение „ Sea Breeze 2021 ”, оповестиха от министерството на защитата. Учението е водено от Военноморските сили на Украйна и Военноморски сили на Съединени американски щати, и се организира от 30 юни до 6 юли. Още преди учението да стартира имаше няколко провокации и проява на военна мощ от страна на Русия към кораби на страни членки на НАТО, които вземат участие в учението. Руското министерство на защитата назова маневрите " провокация " още преди то да е почнало. 

Инцидентите

През предходната седмица английския унищожител „ Дифендър “, на път от украинското пристанище Одеса към Грузия, прекоси украинските териториални води край полуостров Крим. Руските военни осе пробваха да отклонят кораба от курса му,, които се взривиха в непосредствена непосредственост до английския кораб. Според армията на Русия корабът е навлязъл в съветски териториални води, което се отхвърля от английското министерство на защитата и не се удостоверява от данните от тракерите на " Дифендър ". След анексията на Крим през 2014 година Русия преглежда Крим като своя територия и предявява искания над прилежащите украински териториални води. От строго секретни документи на Министерството на защитата, съдържащи детайлности за мисията на „ Дифендър “ се схваща, че английското държавно управление е планувало случката.

Днес министерството на защитата на Нидерландия заяви за още един случай от предишния четвъртък. " Въоръжени съветски военни самолети провокираха рискова обстановка в Черно море покрай кораба HNLMS Evertsen. Самолетите неведнъж прелитаха рисково ниско над и покрай кораба и правиха имитационни офанзиви. По време на тези набези HNLMS Evertsen се намираше в интернационалните води ", оповестиха от министерството в формалния си акаунт в Туитър.

Armed Russian military jets caused a dangerous situation in the Black Sea near HNLMS Evertsen last Thursday. The aircraft repeatedly flew dangerously low over and close to the ship and carried out mock attacks. HNLMS Evertsen was in international waters during these harassments.
— Ministerie van Defensie (@Defensie) Участват 32 страни, 17 членки на НАТО и всички черноморски страни без Русия
В учението участват 17 от общо 30 страни членки на НАТО, всички черноморски страни без Русия, или общо 32 страни. Те са показани с 5 000 бойци, 32 бойни кораба, 40 бойни самолета и 18 спецотряда, в това число военни водолази. Учението се организира годишно от 1997 година насам, само че тазгодишното е най-мащабното от всички. Не е ясно дали са планувани и задания в териториалните води край Крим, над които Русия предявява искания, или в непосредствена непосредственост до тях. Учението се организира съгласнпо меморандума за взаимопомощ и съдействие във военната област, подписан сред Съединени американски щати и Украйна през 1993 година. Споразумението планува Украйна да дава военна и гражданска инфраструктура по черноморското крайбрежие, а Съединени американски щати дават отговор за финансирането на учението. Украйна ще даде 24 кораби и катери, 17 от общо 40 самолета, 12 хеликоптери, 80 единици военно съоръжение и 1500 военнослужещи. 



Русия: Това е провокация и експанзия

Русия към този момент разгласи маневрите наоколо до границите си като провокация и прикани Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО да се откажат от тях. В изказване на съветското посолство във Вашингтон, оповестено в Туитър на 23 юни, се споделя: „ Мащабите и искрено нападателният темперамент на учението " Sea Breeze " не дават отговор на действителните задания по обезпечаването на сигурност в района на Черно море ".

1⃣ Масштабность и очевидно агрессивный темперамент учений по никакъв начин не соответствуют реальным задачам сигурности в Черноморском регионе. Повышают риски непреднамеренных инцидентов. Поощряют милитаристские настроения в Киеве.
— Пос-во России???????? в США (@RussiaInUSA)
Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова назова учението „ провокация ". Според нея една от задачите му била снабдяването на Украйна с оръжие и друго военно съоръжение.

Корветата „ Бодри “

" След преход до териториалното море на Украйна корабът (корветата „ Бодри “ бел. авт.) ще се включи в плануваните сериали на учението. Ще бъдат отработени дейности по надзор на корабоплаването, битка с въздушен, подводен и надводен съперник, оказване на помощ на аварирал транспортен съд, попълване на запасите с гориво на ход, както и взаимно корабоплаване на група кораби за защитата на транспортен съд, пренасящ скъп товар ", описаха за дилемите на българския транспортен съд от Министерството на защитата. Участието в „ Sea Breeze 2021 ” ще увеличи равнището на оперативната и тактическа съгласуемост на екипажа в многонационална среда, рапортуват от МО. 

Корветата " Бодри " е пусната на вода на 17.06.1985 година в съветския Ярославски корабостроителен цех, който е в град Ярославъл на брега на Волга. Преведен по вътрешните водни пътища до Азовско море и оттова до Черно море, където е включен в съветския черноморски боен флот. Продаден е на България през 1992 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР