Корупцията е дълбоко вкоренена в отбранителния сектор на Украйна от

...
Корупцията е дълбоко вкоренена в отбранителния сектор на Украйна от
Коментари Харесай

Responsible Statecraft: Украйна е в най-слабата си позиция от първите седмици на войната

Корупцията е надълбоко вкоренена в отбранителния бранш на Украйна от руско време
Украйна е в най-слабата си позиция от първите седмици на войната. Без нова помощ, Киев рискува да загуби както на бойното поле, по този начин и на масата за договаряния, като Москва има явно преимущество във всяка област, написа Конър Екълс в публикация за.

Тази седмица украинският президент Володимир Зеленски насочи най-яркото си предизвестие за нуждата от нова военна помощ от Съединените щати.

„ Важно е да се обърнем особено към Конгреса “, сподели Зеленски. „ Ако Конгресът не помогне на Украйна, Украйна ще загуби войната.

За страдание на Зеленски, Конгресът наподобява не слуша. Всъщност ръководителят Майк Джонсън в този момент е на ръба да загуби контрола над Камарата заради дълбоки републикански различия по отношение на помощта за Украйна и голям брой други въпроси. Ако Джонсън не успее да овладее сътрудниците си, Камарата може да не успее да одобри съвсем нищо до края на годината.

Докато дефицитът на муниции в Киев се утежнява, един спор в сряда разкри какъв брой едва въздействие има ораторът върху своята група. Джонсън се пробва да възобнови пълномощията за шпиониране, преди да изтече на 19 април, само че намесата в последния миг от някогашния президент Доналд Тръмп накара републиканците да отхвърлят законопроекта му, преди той даже да стигне до пода.

Украйна и нейните съдружници наподобява са усвоили урока, който Джонсън в този момент научава: с навлизането на сезона на президентските избори центърът на тежестта в републиканската политика се измести на юг. Ето за какво проукраинската чаровна обиколка на английския външен министър Дейвид Камерън направи първата си спирка в Палм Бийч, Флорида.

Камерън се срещна с Тръмп в понеделник в Мар-а-Лаго, където настоя претендента на Републиканската партия за помощ. „ В интерес на всички е Украйна да е в мощна позиция, а съветският президент Владимир Путин да е в слаба позиция в края на тази година “, сподели Камерън след срещата.

„ Който и да е президент, желае да може да продължи напред по метод, който поддържа триумфа, а не се пробва да преобърне неуспеха. “

След това някогашният английски министър председател отиде във Вашингтон, където се срещна с водачи на Конгреса, в това число водача на малцинството в Сената Мич Макконъл. Камерън обаче не седна с Джонсън. Британски източник сподели пред Politico, че има проблеми с графика, макар че символиката е сложна за занемаряване.

Администрацията на Байдън от своя страна постави известни старания да преодолее разликата с вярата, че Камарата в последна сметка ще одобри нов пакет от помощи. Белият дом позволи продажбата на оръжия за 138 милиона $ във вторник и последва изпращането на Украйна на хиляди ирански оръжия и муниции, които Съединени американски щати бяха конфискували по пътя към Йемен предходната година. Но това бледнее спрямо оръжията на стойност милиарди долари, които Киев получаваше всеки месец в ранните стадии на войната.

Всичко това в допълнение се усложнява от обстоятелството, че корупцията в Украйна докара до повишение на цените на някои продукти, закупени от Министерството на защитата на Украйна.

„ Корупцията е надълбоко вкоренена в отбранителния бранш на Украйна от руско време, като производителите рутинно подкупват чиновници, с цел да закупят съоръжение на повишени цени “, оповестява Wall Street Journal. „ Промяната на тези практики би била задоволително сложна в спокойно време, камо ли по време на война. “

Това не постоянно е било по този начин. В края на 2022 година, когато украинските сили изтласкаха Русия от покрайнините на Киев чак до Донбас, Украйна имаше инерцията във всяка област. Както Джордж Бийби от института Куинси написа по това време, „ триумфите на Украйна на бойното поле й предоставиха забележителен лост за оформяне на изискванията на всяко съглашение “.

„ Тази история на триумфа не значи, че нито Русия, нито Украйна към момента са подготвени за съществени договаряния “, твърди Бийби, който преди този момент е управлявал съветския разбор в Централно разузнавателно управление на САЩ. „ Но това предлага опция за Съединените щати да приготвят дипломатическата почва за вероятно споразумяване на спора – прозорец, който може да намалее с времето, в случай че не действаме в този момент. “

Това не значи безусловно, че всичко е изгубено. Ако Конгресът успее да одобри нов пакет за помощ за Украйна, тогава Киев може най-малко да успее да се задържи в патовата обстановка, която преобладаваше през по-голямата част от миналата година. Това би основало опция да се търси мир, въпреки и евентуално при по-неблагоприятни условия от вероятните преди.

Но това значи, че максималистичните цели – в това число повторното завоюване на Крим, който Русия държи от 2014 година насам – са доста по-малко реалистични в този момент, в сравнение с бяха през 2022 година Дори някои мейнстрийм демократи се доближават до тази позиция, както се вижда от скорошни мнения от Конгресмен Адам Смит, най-хубавият демократ в Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите.

„ Реалистично видяно, Крим няма да се върне в Украйна и ние можем безусловно да спечелим тази война и безусловно да променим даже в тази действителност “, сподели Смит по време на чуване в сряда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР