Корупция в Пловдив. Началничката на лаборатория в бившата Окръжна болница

...
Корупция в Пловдив. Началничката на лаборатория в бившата Окръжна болница
Коментари Харесай

Лаборатория в Пловдив подправяла проби на пияни шофьори

Корупция в Пловдив. Началничката на лаборатория в някогашната Окръжна болница прикривала пияни водачи против крупна сума пари. В схемата работила с медиатор, който издирвал водачи, чиито алкохолни проби били позитивни. От прокуратурата настояват, че подкупите са в размер от 500 до 1000 лева Престъплението е осъществявано в профилирана химическа лаборатория. Изследванията са правени на уред, а сменените стойности са вписвани в протоколи.
Николай Ильов бил заловен от служители на реда да ръководи автомобила си с 0,67 промила алкохол в кръвта. Изпратили го на кръвна проба в Окръжна болница. Ден по-късно, по телефона му оповестяват, че резултатът е 0,87 промила. Но получава и оферта, споделя Нова телевизия.
„ Човекът ме пита: „ Знаеш ли закона?”. Казах му, че го знам доста добре. Каза, че тези 1000 лева, вместо да ги дам на страната и да заставам без брошура една година, може да ги дам на него и ще направи тестът отрицателна”, споделя водачът Николай Ильов.
Николай се свързва с полицията и дружно с служител на реда под прикритие предава желаната сума на медиатора в лечебното заведение. Задържана е шефката на лабораторията в болничното заведение, доктор Йорданка Димитрова, която по-късно е освободена под гаранция. В ареста остава нейният помощник, който има престъпно минало.
„ Общото обвиняване е за взимане на рушвет. То касае девет случая. В документите, които са били съставяни за резултатите от осъществяваните проучвания, са вписвани по-ниска централизация на алкохол в кръвта”, изясни заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.
В лечебното заведение са сюрпризирани от случая и настояват, че към този момент са взели ограничения стореното от арестуваната лекарка да не се повтаря.
„ Работеше по мое време в болничното заведение. Не съм очаквал, че може да се стигне до такива дейности от нейна страна. Най-вероятно претекстът е финансов”, сподели още шефът на УМБАЛ „ Пловдив” Аргир Аргиров.
Николай не съжалява, че е подал сигнал в полицията.
„ Аз съм неверен, че съм използвал, само че някой може да е с 2,5 промила. Аз имам деца и моите деца може да са под техните колела”, добави той.
Ако бъдат приети за отговорни, шефката на лабораторията и нейният съизвършител могат да получат до 10 години затвор. По данни на проверяващите най-сериозното количество алкохол, което е било прикрито от подсъдимата, е 1,64 промила. Годишно в тази лаборатория се вършат 1500 кръвни проби.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР