Корупционен скандал срина правителството на Естония. Премиерът на страната подаде

...
Корупционен скандал срина правителството на Естония. Премиерът на страната подаде
Коментари Харесай

Гледайте към Естония и мислете за България

Корупционен скандал срина държавното управление на Естония. Премиерът на страната подаде оставка, откакто полицията и прокуратурата започнаха следствие. То е против ръководещата Центристка партия в страната.
Юри Ратас, министър-председател от 2016 година, подаде оставка и съдружното държавно управление падна от власт. В обединението участваше крайнодясна партия.

“Подозренията на държавното обвиняване не значат безусловно, че някой е отговорен. Но неизбежно ще хвърлят голяма сянка върху всички забъркани. В такава обстановка единственото вярно нещо е да се отдръпва и да дам опция да се хвърли светлина върху всички обстоятелства и обстановката да се изясни”, написа Ратас в персоналния си профил във Фейсбук.

Ратас взе решението след партийна среща във вторник вечерта. Часове по-рано бе обявено, че Центриската партия е обвинена в закононарушение, обвързвано с финансиране на строителен план в столицата Талин, пишат от “Гардиън”. Разследването е към компанията Porto Franco, която е получила държавен заем от 38 милиона евро и подписа преференциално съглашение с управляващите в Талин за ремонт на пристанището в остарелия град. Кметът на столицата е член на Центристката партия.

Партията е упреквана, че е получила дарения от предприемача Хилар Тедер, който е обвързван с компанията.

Ситуацията припомня за родната реалност. Корупция по високите етажи, шуробаджанащина, “наши хора” и впрочем, впрочем. Разликата обаче е, че там органите въпреки всичко работят. Казано с други думи, когато се появи проблем съответните институции стартират инспекция. А хората на власт не пречат. Слизат от власт.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР