Коронавирусът удари сериозно и световния футбол, в това число и

...
Коронавирусът удари сериозно и световния футбол, в това число и
Коментари Харесай

Градев: В момента родните клубове не губят пари, а спестяват, Левски най-малко може да претендира

Коронавирусът удари съществено и международния футбол, включително и българския. Какви са разновидностите пред родните клубове, ще бъде ли доиграно шампионата, какво ни разкри пандемията? Mнението на известния ни експерт по спортно право, някогашен вратар и футболен управител Георги Градев пред " Марица ":
Чух въпроса към премиера Борисов за преустановяване на шампионата и опасността на УЕФА! Ще си разреша да отговоря!

УЕФА е никой в тази ситуация! Това е частна организация, записана по швейцарското законодателство. Тя провежда шампионати. И какво, няма да ме пусне, в случай че не довърша шампионата! Супер! Ще провеждам още 250 клуба и ще кажем: няма да участваме. И УЕФА ще банкрутира! УЕФА не е на позиция да дава ултиматуми, когато на напред във времето е животът и здравето на хората.

Интересува ме само какво споделят здравните управляващи в България, какво споделя Световната здравна организация. Не и УЕФА!

 Генерал Мутафчийски с обръщение към ЦСКА-София
Това е безумство! Белгийците имат безусловно право да прекратят сезона!
Ако УЕФА извади и един техен клуб, аз ви подсигурявам, че европейската клубна асоциация ще скочи.

Нещо повече! Това ще е сигнал към тези 400 членове да си създадат нова лига. И без това Реал Мадрид е подготвен с сходен план.

УЕФА единствено нервира хората с сходни изказвания и писма. Онзи ден бях на уебминар с 600 юристи от целия свят и всички бяха изумени от това писмо. Всички го дефинират като престъпно, като неуважение на здравето на хората.

Картината във всяка страна е друга. При нас е по-леко, само че в Италия е покруса. Президенти на клубове от серия А непосредствено споделиха УЕФА да си гледа работата, тъй като за нищо на света няма да доиграят сезона. Всичко друго е рисково за здравето на хората и светотатство с паметта на починалите.

 Стилиян Петров: Сериозно премислям опцията да се кандидатирам за президент на БФС
Ако съм президент на БФС, поставям завършек на шампионата още през днешния ден. Въобще не се интересувам кой е неудовлетворен, че няма да играе в шампионатите. Какво ще загуби? 230 000 евро и загуба от някой екскурзиант. Само Лудогорец е подготвен за Европа и те ще отидат там, тъй като е закононарушение при такава преднина да нямат право на присъединяване.
ФИФА е световният регулатор на футбола и единствено те могат да издадат наставления към националните асоциации по кое време и по какъв начин да завършат шампионатите. До този миг такива не са издадени от ФИФА.

Единствено бих намерил вид да бъде изигран шампионатът за Купата. Но единствено в случай че ограниченията по ковид разрешат. И то в три мача на безпристрастен терен без аудитория.

Затварят полуфиналистите Локо, Ботев, Левски и ЦСКА на лагер в Бояна

всички минават проби за вируса. Ако са здрави, остават затворени там, до момента в който не свършат мачовете. Дори няма потребност да играят на „ Васил Левски “, може да го създадат на терена в Бояна. Има естрада за камери, има условия. Т.е. обезпечено е здравето на футболистите. Играят два полуфинала в един ден, след три дни край и готово!

Да кажем, Купата е значима за историята, за хората, за класирането в евротурнирите. Но това е максимумът, затваряне на 2,3 или 4 тима! Как може другояче да подсигуряваме здравето в 30 професионални клуба! Няма!

Ако въпреки всичко Щаба вдигне по-рано ограниченията и БФС реши да се играе, разновидностите са няколко. Завършване на сезона без аудитория наподобява несъмнено, към този момент зависи от оставащите седмици дали това да стане в скъсен формат. Като преди този момент се дадат 2 седмици за подготовка, изхождайки от обстоятелството, че играчите упражняват и сега при домашни условия, идват в добра физическа форма. Казва го Карло Анчелоти, не аз. Възможно е облекчение на разпоредбите като въвеждане на 5 смени, само че това е в пълномощията на ФИФА.

Другият вид е да се обърне сезона във вид пролет-есен.

Това ще спести лятната подготовка на клубовете ни. Може да има спиране, в което да се играе шампионатът за купата. Защо не всички мачове да са на морето, където са българите по това време! Когато Ботев Пловдив играеше в Европа на стадион „ Лазур “, целият Слънчев бряг и Созопол се изсипваше там. Това даже ще ангажира родния почитател да почива в България, а не в Гърция. Примерно си левскар, пресмяташ, че Левски ще има три мача за Купата в Поморие и си резервираш хотел там.

Да не забравяме, че Световното състезание през 2022 ще е през зимата! Това ще ни помогне, в случай че се класираме.

 БФС разгласи по какъв начин ще се действа с efbet Лига

Единственият проблем е да се вземе решение кой ще взе участие в европейските шампионат през другото лято? Логично е да се вземе актуалното класиране и да се повтори.

Относно различен противоречив миг. Договорите на футболистите, съгласно предпоследната среща на ФИФА, ще бъдат удължавани автоматизирано до завършек на сезона, без значение по кое време завърши като дата. Подчертавам, имаше трета среща в събота, за която още нямам информация.

Този вид обаче е безусловно противозаконен. Противоречи на Конституцията на България, а съм сигурен – и в Европа. Да принуждаваш човек да прави труд срещу волята му опонира на член 48, алинея 4.

Това са рекомендации, не наложителни ограничения, само че въпреки всичко противозаконни. И неправилни. Както да вземем за пример тълкуванието, че в случай че си подписал контракт с нов клуб от 1 юли, преимущество ще има остарелият, който важи до доиграване на шампионата.

Ами в случай че се контузи този футболист? Подписал съм с него от 1 юли, а той ми идва контузен на 30 септември? Кой ще ме обезщети? Това е невероятно! И за настоящото в последно време орязване на заплатата:

Футболистът не е спрял да работи, с цел да му спираш заплатата.

Той е минал на надомна работа. Тренира два пъти по 2 часа, както са му наредили. Кой ще извлече изгода от труда му? Клубът, когато стартира това или новото състезание, няма значение.

И заплатата би трябвало да бъде плащана на 100 %. С какво се разграничава това от лятната пауза, да вземем за пример?

И коронавирусът потвърди, че този модел на българския футбол въобще не действа.

И сега казусът не е, че клубовете са наранени от изключителното състояние, а че притежателите на клубове са наранени от него. Целта на това лицензиране е тъкмо да бъде избегната тази взаимозависимост и клубът да съществува, даже притежателят да го няма. За момента това с Левски и ЦСКА, да вземем за пример, е невероятно. И двата клуба се устоят със заеми от притежателите в несъгласие с финансовия феърплей.

Може би единствено Лудогорец се самоиздържа, а настоявам, че това е допустимо за целия професионален футбол. Как?

Да знаете печелившите първенците на Англия, Германия, Франция, Италия, Испания да се ръководят от футболна федерация? Малките Белгия, Холандия, даже Румъния? Няма такива!

Историята потегля от основаването на британската Висша лига. Събират се умни глави и споделят: ние нямаме бизнес план, би трябвало да създадем подобен. Да създадем нашата лига и да изкарваме пари, тъй като с федерацията не става! Всеки клуб е самичък за себе си, плюе другия, не е финансово зает, няма ясни правила. Фалираме!

 Венци Стефанов: Ще изхвърлят Белгия, че спря шампионата, а вие желаете да не приключи и нашето

Събират се 5-6 индивида в лондонски хотел, всички се записват като Джон Смит. Какво се схващат. Първият контракт за телевизионни права е за 3 години против 11 милиона паунда на сезон! Нито едно пени от тях не отива за прехвърляния и заплати. А за инфраструктура, защото по това време стадионите в Англия са с 50 % правостоящи места и множеството нямат козирки. В Англия, за разлика от България, това е съдбовно, тъй като вали много повече.

Започват да идват хората на мачове, камерите демонстрират цялостни трибуни. А това е парадайс за всеки рекламодател. И стартират да заплащат доста! Компаниите сами тичат с огромните пари.

Второ, би трябвало да се пази този артикул бляскав. Професионалната лига би трябвало да бъде акционерно сдружение сред всички професионални клубове според Закона за спорта. Това е контролирано и в България през януари 2018 година. Там написа, че професионален футбол може да бъде развиван от Професионалната лига, в която всички, в тази ситуация 30 клуба, са акционери. Имаме прекрасен закон, само че никой не го чете. А той споделя – хора, идете си направете сдружение и изкарвайте пари.

Не стане ли и у нас, всички клубове отиват на банкрут. Трябва да се отдели професионалният футбол от БФС, който да се заеме със своите функционалности за разпространение и развиване на футбола измежду деца, дилетанти и несъмнено, с национални тимове. Тоест, да премине на държавна прехрана. Получава 10 000 лв. от бюджета за детски шампионат в Русе и го провежда, като надлежно се заделят суми за заплати. Защото Гари Невил споделя - към този момент няма махленски футбол, няма ги и огромните звезди. От федерацията не се чака да печели. В момента обаче БФС работи като комерсиално сдружение и страната разумно не дава пари.

Виж, в професионалния футбол се чака облагата. А не както стана в Левски – притежателят дава 10 милиона лв. и изпълнителният шеф, който е на добра заплата, ги изхарчва и споделя – ами аз имам 200 000 лв. в касата! От теб се чака да изкараш пари, като ти дадат 10 милиона, а не да ги похарчиш. И то още преди пандемията!

После би трябвало да продадем продукта! Това може да стане, единствено в случай че сме сътрудници във футбола, даже в случай че не може да се гледаме като клубни президенти.
Пак може да се ненавиждаме в една стая, само че пред хората ще се хвалим какъв брой сме интелигентни, по какъв начин другият е направил страховит тим и прекрасен стадион. Казваш - биха ни почтено! Нищо че те имам за цялостен безсрамник.
Това важи и за чиновниците от долните равнища като моят любим Стойчо Младенов. „ Всички съдии са хванати, всички дежурства са ясни “! Това е постоянното опрощение, когато се губи!

Е, по какъв начин ще те държат на работа, като плюеш бизнеса, който те храни. Затова Моуриньо го глобяват по 250 000 паунда при всяка тъпота за съдията. И към този момент не го прави.

 Бойко Борисов: БФС да се съобрази с УЕФА, в Англия клубовете губят по 9 млн. паунда дневно

Ясно е, тук ще би трябвало подмяната и на куп управителни фактори по клубовете, тъй като с тези хора не става. Но това е друга тематика. Бизнес моделът е единствен! Акционерно сдружение, в което всички сме сътрудници, лъскаме си продукта, влагаме в игрища. И по този начин хората ще дойдат, малкия екран ще снима цялостни трибуни и рекламодателите ще се надпреварват!

Сега би трябвало да „ излъжем “ хората, защото продуктът липсва! 100 пъти съм казвал на виновните за това хора! Не може да снимаме в Благоевград към паркинга в бранш „ В “. Не може да демонстрираме в Стара Загора трибуната с 3 реда, на която или написа „ Долу ръцете от Луков марш “ или „ Перуката е п..ст “. Ами ще сложите вишки от другата страна и ще показвате цялостния „ А “ ще даваш готините гаджета, фамилии с дребни деца или разпалени младежи! Ще търсим позитивното!

Това го вършат политиците, в това число към този момент и българските. Отиват на протест в някои градче и на площада 30 индивида! Но камерите дават в непосредствен проект и наподобява като необикновен протест!

Направим ли го, даже няма да ни интересува кой е президент на БФС! Няма да има лапаница там! Или най-малко ще е дребна! Професионалните клубове даже няма да вървят на конгрес, тъй като няма да ги интересува.

Между другото, и в този момент Конгрес може да се организира единствено от ЧЛЕНОВЕ на Общото заседание (НАПРИМЕР, 30 клуба), а не от ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА (600 клуба), само че и това никой не знае, ЧЕ Гражданско отделение ИМА КАТО ОПЦИЯ В ЗАКОНА.

По закон би трябвало да се прави по този начин, както го направи волейболът. Нещо повече, може да се избере единствено Управителен съвет на БФС, а на първото съвещание той да излъчи президент. И ще ограничи корупцията до най-малко!

Не Боби да избира 10 послушковци! Точно противоположната скица е вярната! Номинираш 50 индивида за Управителен съвет, избират се 10, а те гласоподават за президент! Няма по какъв начин да знаеш кой ще завоюва.

Няма нищо неприятно даже да се банкрутира и да стартира начисто. Професионалната лига да се събере и да дефинира по обикновен принцип кой ще е в елита, кой във второ равнище. Имаш 2 или 3 милиона лв. най-малко на сезона, заповядай в efbet лига. Имаш 500 000 - във Втора лига. Ако не, играеш при дилетантите и чакаш да се качиш по състезателен принцип.

Не може в този момент да чакаш футболистите да понижат заплатите си, тъй като бизнесът на притежателите страда. Може да ги понижат, в случай че бизнесът на клубовете страда. И то посредством доброволни договаряния, различен лост няма.

И недейте да давате образци с Испания и Франция, апелирам ви! Не се съпоставят ябълки с круши. У нас правната рамка е друга. Икономическата действителност е друга. Получава се " видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крайник ".

Кой клуб у нас губи пари поради ограниченията?

Родните тимове икономисват пари сега, а не губят!

Левски? Най-малко имат право да претендират. Те продадоха над 5000 сезонни места, не могат да чакат на всеки мач до края по повече.

За останалите тимове, които не събират толкоз фенове, разноските са в пъти повече от приходите! Плаща се за кола за спешна помощ, съдии, полиция, личен състав, поливане на стадион, електричество. Покриват ли се разноските от 300, няма и толкоз, продадени билети? Отговорът е явен на всеки.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР