Коронавирусът ще свие глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 5,2

...
Коронавирусът ще свие глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 5,2
Коментари Харесай

Световната банка: Това ще е най-лошата криза за последните 150 години

 Коронавирусът ще свие световния БВП (БВП) с 5,2 % през 2020 година. Това предвижда през днешния ден Световната банка (СБ), представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Институцията предизвести, че най-новите й оценки ще бъдат преразгледани в негативна посока, в случай че несигурността към пандемията и блокирането на бизнеса продължи по-дълго.

В новия си отчет " Глобални стопански вероятности " Световната банка чака развитите стопански системи да се свият със 7 % тази година, а нововъзникващите пазарни стопански системи - с 2,5 %. За вторите това ще бъде първият спад, откогато през 1960 година стартират да се събират съвкупни данни.

За българската стопанска система Световната банка предвижда спад от 6,2 % за 2020 година и възобновяване следващата година до напредък от 4,3 %, сочат данните в отчета. През януари банката залагаше на стопански напредък от 3 % за тази и 3,1 % за идната година в България. На глава от популацията свиването на международния Брутният вътрешен продукт ще бъде най-дълбокото от 1945-46 година, когато Втората международна война орязва потребителските разноски, добавя Ройтерс.

Актуализираният отчет сочи повече вреди за стопанската система по отношение на априлските упования на Международния валутен фонд, който заложи на 30-процентов световен спад за 2020-а. Световната банка, представена от Агенция Франс Прес, акцентира, че пандемията от Ковид-19 е оказала " бързо и всеобщо " въздействие макар невижданата финансова помощ.

Това е " най-дълбоката " криза след Втората международна война, а броят на страните, които тази година ще се окажат в криза, я прави най-лошата рецесия за последните 150 години, отбелязва институцията. Според нея от 70 до 100 милиона хората биха могли да изпаднат в последна беднотия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР