Корнелия Нинова обвини главния секретар на Румен Радев - Димитър

...
Корнелия Нинова обвини главния секретар на Румен Радев - Димитър
Коментари Харесай

Ниновa обвини съветник на Радев в лъжа и го нарече “петно” за президентството

Корнелия Нинова упрекна основния секретар на Румен Радев - Димитър Стоянов - в изнасяне на манипулативна и погрешна информация по отношение на хипотетична договорка за продажба на оръжия от България за Украйна.

Повод за недоволството ѝ беше обява на Стоянов във Фейсбук на отрезка от документ, в който се вижда единствено наличието на три фрази - " Министерството на стопанската система ", " Крайната дестинация на изделията се трансформира от Ислямска република Афганистан на Република Украйна ". Документът нямаше дата на обявата, нито друга информация за подтекст.

Вместо това Стоянов беше добавил коментар: " Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането откакто се предава от министър на шеф на кабинет " (оригиналният правопис е непокътнат, б.р.).

Нинова реагира, като сподели цялото наличие на въпросния документ, с редакция на избрани елементи от наличието му, които съставляват загадка.

Оказа се, че това е докладна бележка на някогашния шеф на ВМЗ Сопот (сменен през февруари 2022 г.) до съвета на шефовете (сменен през юни 2022 г.), датирана от 2021 година

Нинова посочи, че писмото е съставенопо време на ръководството на служебния кабинет на Стефан Янев, и то в края на втория му мандат през ноември 2021. С това писмо съветът на шефовете на ВМЗ утвърждава предлагането на изпълнителния шеф да се промени датата и дестинацията на доставката на българско оръжие - от 2021 към април 2022 година, и вместо да се изпрати в Афганистан - тя да отиде в Украйна.

" Съветът на шефовете утвърждава тази докладна и взима решение да се направи смяна в договорката. Този съвет подава документи в Междуведомствената комисия към министерството. Междувременно е заменен министърът и съм аз на този пост. Комисията отхвърля да преглежда тази договорка и не издава позволение ", разказа хронологията Нинова.

Тя уточни, че предлагането е пристигнало от шеф, назначен от ГЕРБ през 2015 година във ВМЗ и от съвет на шефовете, " назначен от служебния кабинет на Радев през ноември 2021 година ".

" Това не е война с президента, това е борба за истината и прекъсването на подправените вести. За естествена страна, в която истината не се изкривява, с цел да унищожиш някой, който не ти е приветлив. Тази договорка в никакъв случай не е видяла бял ден, позволение не е имало. Този ръб е уволнен. Питам президента - по какъв начин ще почисти това леке, което беше лепнато върху президентската институция от основния му секретар Димитър Стоянов? ", разяснява Нинова.

Тя упрекна Стоянов, че употребява съзнателно частична информация с компроматна цел, " без грам мисъл ", тъй като уличава служебния кабинет в търговия с оръжие за Украйна.

Войната в Украйна избухна в края на февруари 2022 година - т.е. няколко месеца по-късно след докладната бележка от ВМЗ.

Нинова отхвърли да дава отговор на въпроси на публицисти, откакто сподели документите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР