Коридор 8 е важен комуникационен канал, който ще осигури връзка

...
Коридор 8 е важен комуникационен канал, който ще осигури връзка
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Коридор 8 ще осигури ключова връзка между България, Северна Македония и Албания

Коридор 8 е значим информационен канал, който ще обезпечи връзка сред жителите и бизнеса на България, районен съд Македония и Албания. В изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да си осигурим пътища за доставка.

Това съобщи българският министър-председател Гълъб Донев по време на церемонията, отбелязваща началото на строителството на Източната част на железопътния Коридор VIII, сектор Куманово – Беляковце – Крива Паланка, съобщи БГНЕС.

В събитиетоучаства и министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски, както и българският вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

„ България работи интензивно за включването на Коридор 8 в предпочитаната европейска транспортна мрежа – направлението София-Скопие-Тирана-Дурас би трябвало да бъде несъмнено като част от Европейския кулоар Западни Балкани. Изграждането на Коридор номер 8 е предпочитано както за България, по този начин и имам вяра за всички страни по неговото продължение “, сподели още Гълъб Донев.

„ Последиците на войната в Украйна разкриват за следващ път едно най-уязвимите места на нашия района, а точно неразвитата и дори изчезнала инфраструктура, означи още Донев, като добави, чев изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да се обезпечат пътища за доставки.

„ Вместо това заради неналичието на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура нашите страни са принудени да търсят различни пътища за доставки, минаващи пред трети страни, което в допълнение оскъпява цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем “, съобщи министър председателят.

По думите му, това ще обезпечи диверсификацията и повишението на сигурността на доставките на природен газ за районен съд Македония, както и задълбочаване на съдействието в енергийната сфера.

Служебният министър председател означи още, че ускореното създаване на Коридор 8 е в интерес и на националната, и групова сигурност.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР