Коренът таро (лат. Colocasia esculenta) се нарича още трилистник, колокаси

...
Коренът таро (лат. Colocasia esculenta) се нарича още трилистник, колокаси
Коментари Харесай

Как да готвим таро?

Коренът таро (лат. Colocasia esculenta) се назовава още трилистник, колокаси или колоказия. То се среща на тропиците и е публикувано из целия свят.

За храна се употребяват всичките му елементи – дръжки, листа, само че най-много коренът. Популярно е в Бразилия, Китай, Ямайка, Япония, Турция, въобще – на всички места. У нас също се предлага и отглежда, само че малко на брой са тези, които знаят, че с изключение на за украса, то става и за храна.

Таро е извънредно апетитен зарзават, наподобяващ картофа. Обикновено не се употребява сурово, защото в това положение е токсично. Преминал през термична обработка, зеленчукът разкрива в цялостна мощ своите вкусови и здравословни качества.

За задачата би трябвало да знаете по какъв начин да си приготвите таро. На първо място тарото се нарязва и почиства. Това става, като се обели кората, най-добре с изострен нож.

Тя се отстранява деликатно, като се пази да не се цапа вътрешността. Тя не се мие под течаща вода. Ако измиете вътрешността на таро, тя стартира да изпуска неприятна слуз. Поради това се почиства единствено с влажна забрадка или чиста гъба.

 таро

Обеленото таро се избърсва доста добре. То не се реже, а се чупи благодарение на нож, който се забива не доста надълбоко в корена. След това ножът се обръща, тъй че да отчупи парче от него.

Процедурата се повтаря колкото пъти е нужно, до цялостното раздробяване на зеленчука. За да не потъмнее, от горната страна се поръсва с лимонен сок.

За да стане растението годно за ястие, то грудките му се варят към 45 минути в тенджера под налягане или минимум 1 час в елементарен съд.

Обикновено таро се готви в композиция с най-различни меса. Подхожда си и с риба. Обикновено се влага в ястията вместо картофи. Освен това с него се подправя доматеният сос, някои супи и каши, бебешки пюрета и чипс. В сладкарската индустрия таро влиза в състава на някои сладкиши и сладоледи.

Освен в кулинарията, таро се употребява и в националната медицина на някои нации. То се употребява като лекарство и като средство за предотвратяване от комари.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР