Кораб на испанските военноморски сили се движи с пълна скорост

...
Кораб на испанските военноморски сили се движи с пълна скорост
Коментари Харесай

Испански военен кораб ще разследва пиратската атака на нашия Руен

Кораб на испанските военноморски сили се движи с цялостна скорост към плаващия под малтийски байрак български търговски транспортен съд, който може би е бил похитен от пирати край Сомалия, оповестиха в петък Военноморските сили на Европейския съюз Сомалия (EUNAVFOR), съобщи Ройтерс.

Ако бъде доказано, това ще бъде първото сполучливо похищение с присъединяване на сомалийски пирати от 2017 година, когато дейности на интернационалните военноморски сили стопираха серия от опити за пиратски офанзиви в Аденския залив и Индийския океан.

Съвместният действен център на EUNAVFOR в Испания заяви, че е получил сигнал в четвъртък за " хипотетичния, похитен от пирати транспортен съд " Руен " ", който се намира на почти 500 морски благи източно от остров Сокотра, край Сомалия.

В отделилия се район Пунтленд на Сомалия, член на група, която в предишното е пособия за организирането на нападения на кораби, сподели пред Ройтерс, че е чул, че пирати са съумели да завладяват транспортен съд.

" Шест от моите другари пирати съумяха да заловят транспортен съд и ще го доведат до брега на източния район Пунтленд ", сподели Мухтар Мохамуд по телефона от крайбрежния град Кандала.

Той обаче не назова кораба, а морските управляващи на Пунтленд нямаха неотложен коментар на информацията, съобщи Ройтерс.



EUNAVFOR сподели, че испанският боен транспортен съд Виктория е бил изпратен на мястото, " с цел да събере повече информация и да оцени по-нататъшните дейности ". " EUNAVFOR остава внимателен за това и други скорошни събития, свързани с пиратството, в зоната на интервенциите, северозападната част на Индийския океан и Червено море ". “

Силите прибавиха, че се координират с по-широките интернационалните военноморски комбинирани морски сили.

Британската компания за морска сигурност Ambrey съобщи, че има вяра, че корабът " Руен " е бил похитен от пирати.

По-рано в петък английският морски орган UKMTO съобщи, че е получил отчет от офицер по сигурността на кораба, който счита, че екипажът към този момент не управлява транспортен съд, който сега се е насочил към Сомалия.

Корабът " Руен “ се стопанисва от Параходство " Български морски флот ".

Плавателният съд е забелязан за финален път в намерено море да плава към Сомалия в 14.26 часа по Гринуич, съгласно данните за следене на кораба в LSEG, оповестява Ройтерс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР