Концесионерът Софийска вода да изплати заеми от 100 милиона лева,

...
Концесионерът Софийска вода да изплати заеми от 100 милиона лева,
Коментари Харесай

Обрат! Общината договори Софийска вода да върне заеми от 100 млн. лв.

Концесионерът " Софийска вода " да изплати заеми от 100 милиона лв., по които до момента обслужваше единствено лихвите, и да направи общи вложения за най-малко 365 млн. лева в инфраструктурата. Това реализира предоговарянето на контракта за концесията, което би трябвало да бъде утвърдено и гласувано от Софийски общински съвет, съобщи ръководителят на СОС Елен Герджиков на конференция, излъчена по Канал 3.

" Това демонстрира старания от наша страна за възстановяване на този, меко казано, посредствен контракт за концесията, подписан през 2000 година, и работата в тази тенденция за отбраняване ползите на жителите на София ", сподели Герджиков за постигнатото от образуваната през март 2016 година работна група.

" Накратко ето какво е реализирано като сделки за смяна, което следва да бъде прегледано от комисиите в Общински съвет и вероятно гласувано на 25 януари. Първото е, че с смяната в контракта се вкарва обвързване концесионерът да направи вложения в най-малък размер, а точно: 200 милиона от 2017 до 2020 година, плюс още най-малко 165 милиона лв. до края на концесията през 2025 година ", уточни Елен Герджиков.

" Второ, въведено е категорично обвързване на концесионера да изплати всички свои заеми до края на регулаторния интервал.
Предишният оператор на концесията е направил два огромни заема, общият размер на тези отговорности е 100 милиона лв.. До този миг по тези заеми са обслужвани единствено лихвите, не е плащан нито един лев по главницата ", осведоми Герджиков.

" Ако не бяхме съумели да накараме концесионера да подсигурява, че ще изплати тези заеми до края на 2021 година, имаше заплаха те да останат в отговорности на Столична община. Това беше извънредно значимо изискване при стартирането на договарянията, сложено от госпожа Йорданка Фандъкова.

Важно е да се подчертае, че неизпълнението на това обвързване ще води незабавно до опцията Столична община едностранно да приключи контракта за концесия. Тоест, в случай че до 2021 година не бъдат изплатени тези 2 заема, договорът може да бъде преустановен едностранно от Столична община ", сподели Герджиков.

Той добави, че двата заема ще бъдат рефинансирани от концесионера, с цел да бъде изменен лихвения % от 5,2% (в момента) до 1,5%. " Само от този акт на рефинансиране до 2025 година ще бъдат спестени най-малко 6 милиона лв., една немалка сума. Тя ще влезе като сума за спомагателни вложения в програмата на сдружението, за спомагателни средства за поддръжка и възобновяване на водната инфраструктура ", посочи Елен Герджиков.

" В спомагателното съглашение се вкарва спомагателен капиталов детайл, а точно (Софийска вода) да обезпечи още 5 милиона лева годишно, с цел да влага в обекти, избрани и посочени от Столична община ", добави той.

Председателят на СОС акцентира най-после на две значими сделки, реализирани от работната група.

" Последните две от значимите сделки, съгласно мен може би са най-важните. А точно: в контракта, подписан в началото през 2000 година, по никакъв метод не се третира системата и метода при приключване на концесията за противоположното предаване на активите. Това е, меко казано, голям пропуск в този несъвършени контракт от 2000 г .

Сега ще бъде направен обособен анекс със периодите и процедурите за предаване на активите в края на концесията. Този анекс би трябвало да се одобри не по-късно от 3 година преди приключване на концесията, т.е. към 2022 година Говорим за милиардни активи и поправянето на тази неточност отпреди години е огромен триумф за Следствен отдел към окръжна прокуратура и сътрудниците, взели участие в работната група.

Второто огромно достижение е договарянето на предаването в края на концесията на всички потребителски данни, цялата интелектуална благосъстоятелност, с активи, с които сдружението оперира, и което също не е било контрактувано при договарянето на концесията.

Имаме образци с подони контракти, когато концесионерът остава притежател на тази благосъстоятелност и по този начин може да продължи да работи като оператор по изплащанията, да начислява такси, без да влага нищо в инфраструктурата. Повтарям - всички бази данни, включително потребителски бази данни, всичко ще ни бъде предадено в края на концесионния контракт ", подсигурява Елен Герджиков.

Първоначалният контракт за 25-годишната концесия е подписан през 2000 г. при кмет Стефан Софиянски и министър председател Иван Костов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР