Концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята се е

...
Концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята се е
Коментари Харесай

Рекорден CO2, но учените са уплашени от метана

Концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята се е повишила до рекордно високи стойности през 2016 година, съгласно Световната метеорологична организация.

Увеличението през предходната година е с 50% по-високо от междинното за последните 10 години.

Изследователите споделят, че композиция от човешката активност и климатичния феномен Ел Ниньо е довела въглеродния двуокис до равнища, каквито не е имало през последните 800 000 години.

Анализът на резултатите от изследването демонстрира, че задачите за ограничение на световното стопляне, написани в съглашението от Париж мога да се окажат значително недостижими.

Нещо повече, данните, които са събрани от измервания в 51 страни, демонстрират останалия в атмосферата въглероден двуокис, след количествата погълнати от горите и океаните – чиито потенциал въпреки всичко е стеснен.

През 2016 година междинната централизация на CO2 е достигнала 403,3 елементи на милион, от 400 през 2015 година

„ Това е най-голямото нарастване, което в миналото сме виждали през 30-те години, през които вършим проучването”, разяснява доктор Оксана Тарасова, началник на световната стратегия за наблюдаване на атмосферата на Световната метеорологична организация.

През последните 70 години, съгласно отчета, нарастването на въглеродния двуокис в атмосферата е съвсем 100 пъти по-голямо, в сравнение с в края на последната ледникова ера.

Бързо повишаващите се атмосферни равнища на CO2 и други газове, като метана, имат капацитета, съгласно откривателите, да „ провокират непредсказуеми промени в климатичната система, които да доведат до съществени екологични и стопански сътресения”.

Освен покачването на концентрациите на парникови газове проучването демонстрира, че от 1990 година насам интензитетът на слънчевата радиация е повишен с 40%, което ускорява процеса на световното стопляне.

„ Геологически, това е като инжекция с голямо количество топлина”, показва доктор Тарасова. „ Промените няма да лишават 10 хиляди години, както преди, ще се случат бързо - ние нямаме знания за системата в такова положение и това е малко обезпокоително”.

Според специалисти последният път, когато Земята е имала сравними равнища на въглероден двуокис в атмосферата със сегашните, е бил преди три до пет милиона години, в средата на интервала Плиоцен. Климатът тогава е бил със приблизително 2-3 градуса по-топъл, а морските равнища с 10-20 метра по-високи.

Най-тревожно обаче е бързото повишаване на метана. Неговата централизация също е рекордна, откогато се вършат проучвания. Този парников газ има в пъти по-голям резултат за световното стопляне от въглеродния двуокис.

„ Бързото нарастване на метана от 2007 година насам, изключително през 2014 година, 2015 година и 2016 година, е друго, от упованията, заложни в съглашението от Париж, като повишението на концентрациите на метан е най-силно в тропиците и субтропиците. То не се дължи на изкопаеми горива. Ние не разбираме за какво метанът в атмосферата нараства.Това може да е противоположна връзка от изменението на климата. Това е доста обезпокоително”, прибавя доктор Тарасова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР