Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен. Тази констатация

...
Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен. Тази констатация
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен

Контролът върху активността на лечебните заведения е неефикасен. Тази констатация направи в изявление пред БНР д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните сдружения за непринудено здравно обезпечаване, бивш министър на опазването на здравето (1995-1997 г.). 

" По разнообразни случаи сме сезирали Министерството на здравеопазването за непозволено взимане на колосални суми от време на време от болнични лечебни заведения при лекуването на пациенти в болница. Извършват се инспекции, някои от които приключват след повече от 1 година с констатация, че има нарушаване, само че срокът е изминал и не могат да се наложат наказания ", коментира тя.



Според доктор Пламен Цеков, шеф на болничното заведение в Севлиево, някогашен шеф на НЗОК и някогашен народен представител от ГЕРБ , няма болница в страната, на която да не ѝ се постанова да прави хоспитализации на пациенти, с цел да получи средства от клинични пътеки, с които да се платят нужните проучвания и разноски по лекуването им:

" Има много пропуски в извънболничната помощ - неща, които не се заплащат и няма по какъв начин един здравноосигурен да ги получи - тогава търсят решение в лечебните заведения, за болнична помощ ".

По думите му здравната система е изправена пред три съществени казуса:

" Първият е проблем с съответното остойностяване на здравната услуга , която се дава освен в болничната, само че и в извънболничната помощ. Вторият - специализацията на фрагментите . Третият проблем е материалната база , тъй като в цената на клиничните пътеки не са включени запаси за пазаруване на здравна инсталация и възобновяване на материалната база. Това са три фундаментални въпроса, които не търпят повече отсрочване. Колкото повече си заравяме глава в пясъка, толкоз по-тежки ще стават проблемите и всичко това рефлектира върху изпълнителите на другите типове лечебна активност ".

Интервюто на Снежана Иванова с доктор Пламен Цеков и доктор Мими Виткова в предаването " 12+4 " можете да чуете от звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР