Контраофанзивата в Харковската област и паническото изтегляне на руските сили

...
Контраофанзивата в Харковската област и паническото изтегляне на руските сили
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Офанзивата в Харков може да бъде повратна точка във войната

Контраофанзивата в Харковската област и паническото евакуиране на съветските сили може да маркират повратна точка във войната в Украйна. Те повишават натиска върху Москва да обезпечи спомагателни войски, които да запушат пробойните в защитата на северния фронт.

Това изясняват пред " Вашингтон пост " осведомени публични представителите на Съединени американски щати и други западни страни, поискали да запазят анонимност.

Дали Украйна ще си върне скоро нови територии зависи от идващите ходове на съветския президент Владимир Путин - по-конкретно дали ще разгласи готовност, или пък отнякъде другаде ще обезпечи подкрепления за съветската войска, изясняват източниците на американския вестник.

В рамките на няколко дни украинската войска съумя да освободи съвсем цялата Харковска област, която Русия завладя още при започване на нашествието. Скоростта на изтеглянето е шокирала руските командири, означават източниците на " Вашингтон пост ".

" Руснаците са в неволя ", изясни един от тях. " Въпросът е по какъв начин ще реагират, само че слабостите им бяха изобличени и те не разполагат с задоволително огромен персонален състав, нито с запаси. "

Друг източник уточни, че украинските сили се придвижват внимателно и консолидират територията по пътя си. Според него съветските сили са осъзнали, че не разполагат с ресурсите да запазят контрола над Харковската област. Някои от тях даже са изоставили танковете, бронираните си коли и мунициите си преди да избягат.

" Като цяло съгласно нас украинците реализират прогрес в битката си за освобождение и възвръщане на териториите в Южна и Източна Украйна ", сподели пред Ройтерс американски боен представител, който изиска да остане неизвестен.

" Смятаме, че в покрайнините на Харков съветските сили значително са отстъпили позициите си на украинците и са се изтеглили на север и на изток. Много от тези сили са се трансферирали през границата в Русия ", посочи той.

Източниците на " Вашингтон пост " не считат, че Путин ще предприеме рискови ограничения като приложимост на химическо или нуклеарно оръжие. Според някои от тях руснаците разполагат с капацитета да се прегрупират и да провеждат контраатака в бъдеще.

Но последните триумфи на фронта са вдъхнали вяра измежду украинците, че може за негативно време да освободят още обширни територии. Източниците на " Вашингтон пост " показват, че даже по-значителна за изхода на войната би се оказала южната контраатака - към Херсон.
Зеленски: От началото на септември освободихме над 6000 кв. км. територия
От началото на септември Украйна е освободила над 6000 кв. км. територия. Това разгласи украинският президент Володимир Зеленски в среднощно изказване. Вчера украинските войски разшириха превзетата от тях територия в Харковската област, като тук-там стигнаха до североизточната граница на страната и обявиха, че са завладели голям брой съветски бойци, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Говорител на украинското военно разузнаване съобщи, че съветските войски всеобщо се предават, защото " схващат безнадеждността на ситуацията си ". Съветник на украинския президент съобщи, че военнопленниците са толкоз доста, че стартират да се свършват местата, където могат да бъдат настанени.

" В някои региони на фронта нашите бранители доближиха държавната граница с Руската федерация ", съобщи Олег Синегубов, губернатор на Харковска област.

Руското министерство на защитата призна за неуспеха, като през уикенда съобщи, че войските му ще бъдат изтеглени, с цел да се прегрупират в източната Донецка област.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР