Консумацията на храни, богати на фибри, намалява ефектите на стреса

...
Консумацията на храни, богати на фибри, намалява ефектите на стреса
Коментари Харесай

Богатите на фибри храни елиминират ефекти на стреса


Консумацията на храни, богати на фибри, понижава резултатите на напрежението в червата и държанието ни, се твърди при ново проучване, поместено в The Journal of Physiology.

Стресът е съществено положение, което визира здравето и може да аргументи редица промени в червата и мозъчните процеси. Те от своя страна се отразяват на държанието ни. През последните години имаше нараснал интерес от страна на здравната просвета във връзка с връзката сред бактериите в червата и обвързаните със напрежението разстройства, включително тревога, меланхолия и синдром на раздразненото черво.

Бактериите, които естествено обитават червата, отделят късоверижни мастни киселини (SCFAs), които са главния източник на хранителни субстанции за клетките в тази част на тялото. Храни, като пълнозърнести артикули, бобови култури и зеленчуци, богати на фибри, подтикват производството на тези късоверижни мастни киселини.

Учени от научния център за проучване на храните към ирландския академични лицей Корк откриха, че при въвеждане на SCFA равнищата на стрес и показателното при тревога на държание.

Известно ни е, че продължителният стрес въздейства на червата, като прави бариерата отвътре на червата и останалата част от организма по-малко ефикасна и слаба. Това значи, че неусвоените хранителни частици, бактерии и други микроорганизми минават през пропускливата слаба чревна стена в кръвообращението и основават условия за непрекъснат инфекциозен развой в организма. Късоверижните мастни киселини, става известно, могат да „ поправят “ тази пропускливост.

Тези резултати хвърлят нова светлина върху механизма, по който чревните бактерии оказват въздействие на мозъчната активност и държанието, както и върху чревното здраве. Разработването на диетични режими, ориентирани към поддържането на тези бактерии, явно ще може да се употребява при лечението на стресови разстройства.

Това, което е ясно още на този стадий, е, че късоверижните мастни киселини не способстват за наддаване на телесното тегло, което от време на време се следи при стрес. Изучаването на механизма на деяние на

SCFA и оправянето им с някои резултати на напрежението занапред следва от учените. Все повече научната общественост стартира да приказва за физиология на държанието и нейното контролиране. Интересно е доколко тези мастни киселини ще могат да облекчат признаците на обвързваните със напрежението разстройства при хората.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР