Конституционният съд на Албания реши, че действащият президент на страната

...
Конституционният съд на Албания реши, че действащият президент на страната
Коментари Харесай

Илир Мета остава президент на Албания

Конституционният съд на Албания реши, че настоящият президент на страната Илир Мета не е нарушил конституцията и ще продължи да извършва своите пълномощия до приключването на президентския си мандат на 24 юли т.г.

Това се случи, откакто Конституционният съд реши да анулира решението на албанския парламент да го освободи от служба заради " тежки нарушавания на Конституцията ".

Съдът разгласява решението на своята публична страница късно нощес. В него е записано, че „ президентът не е нарушил Конституцията по нито една точка от показаните от Народното събрание обвинявания “.

Последва моментална реакция от представителя на президента Теди Блуши, който написа във Facebook, че решението е предстоящо и за тях не е никаква изненада.

„ Никаква изненада за нас. Този въпрос въобще не биваше да се повдига “, написа Блуши.

Управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама повдигна въпроса за предварителното премахване от служба на албанския президент. В Народното събрание беше основана анкетна комисия, която показа своя отчет и на 9 юни 2021 година депутатите гласоподаваха решение за свалянето на Мета от президентския пост. Случаят бе предаден на Конституционния съд, който трябваше да се произнесе по отношение на конституционносъобразността на гласуваното от Народното събрание решение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР