Конституционният съд (КС) е институция, чиито решения трябва да се

...
Конституционният съд (КС) е институция, чиито решения трябва да се
Коментари Харесай

Валери Жаблянов: Решенията на КС трябва да се уважават

Конституционният съд (КС) е институция, чиито решения би трябвало да се почитат. Така депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ Валери Жаблянов разяснява вчерашното разпореждане на Съда, че отводът на Парламента да одобри оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е в нарушаване на Конституцията.

На въпрос дали в този момент и Елена Йончева би трябвало да си подаде оставката, откакто обвиняванията ѝ към Добрев към този миг не са потвърдени, той отговори, че „ връзките сред Йончев и Добрев са в друга повърхност, те са политически връзки, тъй че няма връзка сред двата случая “.

ГЕРБ не могат да ни върнат топката по този начин, тъй като топката е спукана, сподели Жаблянов. По думите му в парламентарната група на ГЕРБ липсва схващане какво съставлява правовата страна .

Парламентарната група на ГЕРБ наруши Конституцията , те взеха решението, с което задължават господин Добрев да остане в Народното събрание в нарушаване на член 67 на Конституцията, добави Жаблянов. Би трябвало те да обяснят какви са им били претекстовете за „ цялата тази режисура “.

Дали Добрев би трябвало да си подаде оставката е въпрос на негова отговорност , счита гостът.

Жалбянов уточни, че е бил обезпокоен от интерпретациите на ръководителя на правната комисия в Народно събрание Данаил Кирилов, съгласно който решението на Конституционен съд не поражда някакви политически последствия .

По думите му решението на Конституционен съд е напълно ясно – то е във връзка на акт на Народното събрание. От тук нататък политическите и други дейности на сътрудниците от ГЕРБ са въпрос на тяхното лично схващане за политическа отговорност и някаква отговорност пред обществото .

За Истанбулската спогодба гостът разяснява, че позицията на ПЕС по въпроса е в поддръжка на документа, само че за Българска социалистическа партия определяща е политическата реалност в България, а не в Европа. Затова за тях има значение традицията и Конституцията и се преценяват преди всичко с това и по-късно с рекомендациите на ПЕС.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР